kesihatan Realiti Hidup

Diarah Kuarantin 14 Hari, Wanita Kongsi Pengalaman Jalani Saringan COVID-19

Diarah Kuarantin 14 Hari, Wanita Kongsi Pengalaman Jalani Saringan COVID-19 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Penularan wabak COVID-19 di Malaysia kini berada di tahap yang membimbangkan memandangkan sudah 553 orang telah disahkan positif setakat semalam. Disebabkan itu, ramai yang telah bertindak untuk melakukan ujian saringan bagi memastikan kesihatan diri masing-masing terjamin. Ini termasuklah wanita ini dan keluarganya yang merupakan kontak rapat penghidap COVID-19.

BACA: Keadaan Teratur Dan Tenang, Gadis Kongsi Suasana Di Tempat Saringan COVID-19

Ahli keluarga positif COVID-19.. kuarantin di rumah

Berdasarkan posting dikongsikan oleh @elisataufik di Twitter, dia dan keluarga mengambil langkah kuarantin di rumah setelah mendapat tahu salah seorang ahli keluarganya disahkan positif wabak tersebut. Bimbang dengan keadaan masing-masing, mereka mengambil keputusan untuk pergi ke sebuah pusat kesihatan bagi melakukan ujian saringan COVID-19.


Diarah Kuarantin 14 Hari, Wanita Kongsi Pengalaman Jalani Saringan COVID-19 2
Gambar sekadar hiasan

Daftar untuk saringan.. petugas lengkap berpakaian hazmat

Sewaktu di sana, mereka telah menjalani pemeriksaan suhu badan oleh salah seorang jururawat dan diminta tunggu sebentar untuk pendaftaran ujian. Tidak lama selepas itu, keluarga ini telah mendapat panggilan dan diminta memberi segala maklumat yang berkaitan. Mereka sekeluarga turut didatangi petugas yang lengkap berpakaian hazmat untuk diambil bacaan vital serta pemeriksaan paru-paru. Ujarnya, segala peralatan pemeriksaan itu juga akan dibersihkan setiap kali digunakan.

Diarah Kuarantin 14 Hari, Wanita Kongsi Pengalaman Jalani Saringan COVID-19 3
Gambar sekadar hiasan

Diarah kuarantin.. kagum dengan ketelitian doktor & jururawat

Selesai segala pemeriksaan, didapati wanita tersebut serta keluarga tak dijangkiti virus berkenaan. Namun mereka disarankan untuk mengkuarantinkan diri selama 14 hari di rumah. Mereka juga hanya diberikan ubat bagi merawat simptom-simptom yang ada. Menurut wanita ini, proses saringan itu mengambil masa kurang daripada tiga jam dan dia hanya perlu membayar RM1 sahaja. Tambahnya lagi, dia mengagumi dengan ketelitian para doktor serta jururawat dalam memastikan wabak ini dapat dicegah.


Diarah Kuarantin 14 Hari, Wanita Kongsi Pengalaman Jalani Saringan COVID-19 4
Gambar sekadar hiasan

Sumber: Twitter elisataufik


Kisah Dunia Advertisement Slot

Sharing is caring!

Telegram