Viral kesihatan

Derita Dalam Senyap, Jangan Suruh Orang Depresi Bersabar-“Ayat Paling Dibenci”

Derita Dalam Senyap, Jangan Suruh Orang Depresi Bersabar-"Ayat Paling Dibenci" 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Secara zahirnya kelihatan sihat dan gembira, namun hanya penghidap depresi sahaja yang tahu betapa merananya jiwa dalaman mereka. Pada waktu siang, golongan ini dilihat menjalankan kehidupan seperti biasa seolah-olah hidup bebas daripada masalah. Namun apabila malam menjelma, terlalu banyak perkara meresahkan yang singgah di benak fikiran sehingga mereka mengalami kesukaran untuk tidur. Apabila sudah menderita dalam senyap terlalu lama, sesetengahnya nekad mengakhiri nyawa sendiri dengan niat mahu menghentikan kesengsaraan diri.


BACA : Selalu Pendam Masalah Sendiri Enggan Luahkan, Wanita Ajal Akibat Terlalu Stress

Sikap suka pendam masalah menyebabkan gangguan jiwa

Bercakap mengenai masalah kemurungan seperti ini, sebenarnya banyak faktor penyebab yang boleh dibincangkan. Salah satunya adalah sikap suka memendam masalah selain enggan berkongsi atau  meluahkan segala yang terbuku di hati. Apabila keresahan tidak ‘dilepaskan’ dengan saluran betul, situasi berkenaan memberikan tekanan sekali gus membentuk konflik gangguan jiwa.

Derita Dalam Senyap, Jangan Suruh Orang Depresi Bersabar-"Ayat Paling Dibenci" 2
Gambar sekadar hiasan

Golongan wanita mudah menghidap depresi…Fikir isu rumah tangga

Menurut laporan daripada Harian Metro, golongan wanita khususnya di zaman sekarang lebih cenderung untuk berhadapan dengan risiko depresi. Selain masalah kewangan dan kemelut di tempat kerja, mereka menjadi resah lagi-lagi apabila terlalu memikirkan tentang isu-isu rumah tangga. Tidak kira ahli keluarga mahupun kenalan rapat, orang sekeliling harus lebih peka dengan perubahan sikap mereka selain menawarkan diri untuk menjadi seorang pendengar.


Derita Dalam Senyap, Jangan Suruh Orang Depresi Bersabar-"Ayat Paling Dibenci" 3
Gambar sekadar hiasan

Cuma mahu tempat meluahkan perasaan untuk teruskan hidup

Namun melalui perkongsian daripada myhealth.gov, terdapat beberapa ayat yang tidak sesuai untuk disebut di hadapan penghidap depresi ini. Antaranya  adalah “banyakkan sabar”, “janganlah overthingking“,”masalah orang lain lebih besar”, “kau patut bersyukur”, “hidup perlu diteruskan” dan banyak lagi. Mungkin ia kedengaran positif, malangnya penghidap depresi akan bertambah murung dan sangat bencikan ayat sedemikian rupa. Apa yang dimahukan hanyalah tempat meluahkan perasaan selain mendapatkan sokongan untuk meneruskan hari-hari mereka.


Derita Dalam Senyap, Jangan Suruh Orang Depresi Bersabar-"Ayat Paling Dibenci" 4
Gambar sekadar hiasan

Sumber : Portal myhealth.gov, Harian Metro

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram