Semasa Viral

Debat Asri – Zamihan Diteruskan ?

Debat Asri - Zamihan Diteruskan ? 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Debat Asri - Zamihan Diteruskan ? 2

Perdebatan antara Mufti Perlis, Dato’ Dr. Asri Zainal Abidin dan Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (ASWAJA), Ustaz Zamihan Mat Zain sepatutnya akan diadakan pada 17 Februari 2016 (Rabu) bertempat di Auditorium Kompleks B, Jabatan Perdana Menteri Putrajaya terpaksa dibatalkan serta merta.

Pengumuman ini telah dibuat sendiri oleh Datuk Seri Shahidan Kassim selaku penganjur kepada program tersebut. Melihat kepada status yang dikongsi melalui akaun facebook YB Ds Shahidan Kassim, beliau enggan berkongsi punca kepada pembatalan pertemuan di antara 2 tokoh ilmuan ini.

“Tanpa menceritakan apa yang berlaku maka saya ingin umumkan bahawa wacana tersebut dibatalkan. SEMUA JEMPUTAN DAN LAIN2 URUSAN TIDAK DITERUSKAN. “

Ihsan: The Malaysian Times

Sedar akan ianya kini menjadi liputan luas media massa, Shahidan Kassim pada awalnya kurang gemar akan usul penterjemahan perkongsian wacana dan diskusi ilmu itu kepada debat menyeru agar semua pihak tidak membawa perkara ini dari terus-menerus menjadi suatu isu yang mendatangkan persepsi negatif di kalangan masyarakat.

Perkara ini telah mendapat publisiti yang luas dan berlakulah polimik dalam media sosial sehingga kini. Saya tidak pernah sebut perkataan debat sebaliknya saya ulang berkali-kali perkataan wacana atau diskusi ilmu.”

Katanya lagi:

“SAYA MEMOHON MAAF DI ATAS APA YANG BERLAKU DAN MENYERU KEPADA SEMUA PIHAK AGAR TIDAK MEMBIARKAN APA2 ISU BERLARUTAN DENGAN PERSEPSI TETAPI PAPARKANLAH FAKTA SERTA MERTA UNTUK MENGELAKKAN BURUK SANGKA DAN FITNAH DARI BERLELUASA.”

Diskusi Ilmiah yang bertajuk “Ekstremisme Agama Di Malaysia: Satu Perbincangan” ini turut mendapat makluman positif daripada pihak Sinar Harian yang berminat untuk menganjurkan program tersebut dengan mengekalkan Dr. Asri dan Ustaz Zamihan sebagai ahli panel. Makluman ini turut dikongsi sama oleh Dr. Asri di laman facebooknya sendiri:

“DENGAN INI, setakat masa ini, Diskusi Ilmia Ekstrimisme Agama di Malaysia antara Dr. MAZA dan UZMZ akan berlangsung seperti yang dijadualkan pada 8.30 malam, 17hb Feb 2016, anjuran akhbar SINAR HARIAN.”

Dalam perkembangan lain, Zamihan yang kini bertugas di Bahagian Keselamatan dan Ketenteraman Awam di Kementerian Dalam Negeri (KDN) menerima surat pertukaran kepada jabatan lain berkuatkuasa serta-merta. Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia tersebut ditukarkan ke Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

drmaza-vs-drzamihan

Memetik laporan Akhbar Sinar Harian, pertukaran yang berkuatkuasa 24 jam itu berkemungkinan disebabkan oleh isu berkaitan dengan perdebatan tersebut. Zamihan katanya:

“Ya betul, saya akan ditukarkan dan perlu lapor diri pada Khamis ini.

“JAKIM sudah keluarkan surat kepada saya, arah bertukar 24 jam ke JAKIM,” tambah beliau mengulas pertanyaan mengenai hal berikut.

Rakan debat Mufti Perlis itu ingin meminta pandangan serta pendapat berkenaan pertukarannya ini daripada Timbalan Perdana Menteri, Datuk seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi. Mengulas lanjut hal tersebut, Zamihan berkata kepada Sinar:

“Saya tak akan buat rayuan ini, ia ada kaitan plot nk tukarkan saya. Saya nak tanya Datuk Seri (Ahmad) Zahid macam mana kalau dia masih perlukan saya di sini (KDN)…kalau tidak saya angkat kaki dari perkhidmatan awam.”

Zamihan mula dikenali apabila sering mencabar Asri untuk berdebat. Namun, Asri sering kali mengelak kerana ia dirasakan tidak sesuai dengan kedudukannya selaku Mufti Perlis. Enggan ianya terus menjadi isu perbalahan di media sosial, akhirnya beliau bersetuju menyahut cabaran Zamihan selepas 4hb Februari 2016 sebagai titik tolak persetujuan beliau untuk bersemuka dengan Zamihan yang dikatakan begitu lantang mengkritik sesiapa sahaja.

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Instafamous Tunjuk Pampers Anak Sepah Dalam Rumah-“Istighfar Tengok Video Ni”
🔥[VIDEO] “Respect Orang Sis”-Wanita Cantik Ini Menangis Ditegur Badan Tak Slim
🔥[VIDEO] Ditalak Hamil 9 Bulan, Wanita Sound Bekas Suami Tak Datang Akikah Anak

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram