Inspirasi

Dah Nak Pencen Tapi Masih Beriya Mengajar, Anak Cikgu Segan Bila Tahu Sebabnya

Dah Nak Pencen Tapi Masih Beriya Mengajar, Anak Cikgu Segan Bila Tahu Sebabnya 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Hanya perlu tunjuk muka di skrin komputer riba dan mula mengajar seperti biasa? Mungkin itulah tanggapan ramai orang apabila bercakap tentang tugas cikgu di zaman pandemik COVID-19 ini. Dek kerana golongan pendidik giat menggunakan platform atas talian bagi meneruskan silibus, sesetengah pihak mula memperlekehkan bebanan kerja mereka. Akan tetapi, perkongsian daripada saudara Wee Cher Wei yang juga merupakan anak kepada seorang guru mungkin membuka mata ramai.

BACA : Demi Anak Murid, Guru Tak Pernah Mengungkit Walaupun Kereta Disimbah Cat

Ini ayah aku. Seorang guru yang akan bersara lagi 6-7 bulan lagi

Sebelum ini, ayahnya pernah meminta bantuan untuk menyelesaikan masalah kerosakan teknikal yang berlaku pada komputer ribanya. Ketika itu, Wee Cher Wei sempat berseloroh bahawa laptop berkenaan sudah terlalu buruk dan boleh disumbangkan kepada muzium. Namun apabila di mengetahui sebab di sebalik usaha keras ayahnya ketika mengajar sewaktu PKP, lelaki ini menjadi malu dan terharu.


Dia pinjam laptop kakak aku, minta tolong install satu software ni. Masa itu baru aku sedar semua usaha ni dia buat untuk pelajar dia. Aku pernah usik dia cakap kenapa nak beriya buat macam-macam padahal dah nak pencen kot? Tunjuk muka jela cukup. Tapi ayah tak pernah jawab langsung. Siap suruh aku cepat-cepat siapkan. Tapi pagi ini kakak hantar gambar ayah. Aku malu sangat bila fikir balik kata-kata aku sebelum ni. Sebagai orang tua yang tak tahu apa-apa pasal IT, dia buat apa sahaja untuk tolong pelajar dia. Entah berapa ramai je yang bagi perhatian masa kelas. Dia pernah beritahu, dia tak kisah siapa yang fokus atau tidak. Tapi kalau ada sorang je yang bagus dalam peperiksaan pun dah cukup buat dia gembira.

Dah Nak Pencen Tapi Masih Beriya Mengajar, Anak Cikgu Segan Bila Tahu Sebabnya 2

Yang dok kata kerja guru ni senang, fikirlah sebelum cakap

Bagi lelaki ini, ayahnya mungkin bukanlah guru yang terbaik di dalam dunia. Akan tetapi, komitmen dan dedikasi yang ditunjukkan membuatkan dia merasa cukup bangga sekali. Dia juga sempat menyindir segelintir pihak yang sewenang-wenangnya meremehkan pendapatan seorang guru sekali gus menegaskan tugas golongan pendidik bukanlah mudah.


Dah Nak Pencen Tapi Masih Beriya Mengajar, Anak Cikgu Segan Bila Tahu Sebabnya 3

Dah Nak Pencen Tapi Masih Beriya Mengajar, Anak Cikgu Segan Bila Tahu Sebabnya 4
Gambar sekadar hiasan

Sumber : Facebook Wee Cher Wei

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.


Samsung Galxy note 20
Portal Cari Jodoh Muslim

Tonton Video Pilihan

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram

Welcome to Kisah Dunia

Install
×