Semasa

Cucu Ulama Dakwa Kiblat Masjid Di Malaysia Tak Tepat, Terpesong Dari Kaabah!

Cucu kepada seorang ulama terkenal iaitu Kiai Muhammad Ali Qaribun mendakwa kebanyakan kiblat masjid di negara ini adalah tidak tepat. Menurut laporan sebuah protal berita, lelaki ini turut mendedahkan bahawa semua kiblat masjid di Malaysia telah terpesong dari Kaabah selepas menerusi hasil semakan peribadinya, kecuali Masjid Diraja SuItan Suleiman dan masjid-masjid di sekitar Johor dan Perak.

BACA : 24 Jam Matahari Ada, Lelaki Sabah Ini Kongsi Moment Puasa Di Negara Tanpa Malam

Kredit Foto : Metro

Saya sudah pergi banyak tempat biasanya sebelum singgah solat di mana-mana masjid, saya akan semak dahulu kedudukan kiblatnya. Apa yang lebih mengejutkan, kebanyakan masjid yang saya singgah arah kiblatnya tidak tepat.

Gambar Sekadar Hiasan

Berpandukan garis matahari, datuk miliki ilmi hisab & falak

Datuk orang penting tentukan kiblat

Gambar Sekadar Hiasan

Tambahnya, sejarah kiblat umat IsIam sudah bermula dengan peristiwa Allah menurunkan wahyu kepada Rasulullah SAW yang pada masa itu solat di Masjid Qiblatain agar berpaling 180 darjah dari BaituImaqdis ke Masjidilharam.

Arah kiblat solat Nabi Adam & Rasul

Susulan daripada peristiwa bersejarah pemindahan arah kiblat tersebut, Rasulullah telah diajar oleh Malaikat JibriI cara untuk menentukan arah kiblat yang betul melalui Istiwa’ A’dzham.

Garis matahari diukur berdasarkan garis matahari dunia

Kiblat menghadap ke Karbala bukan Kaabah

Gambar Sekadar Hiasan

Sudah ajukan pada pihak berkaitan, tiada tindakan perubahan

Sumber : Harian Metro

[instagram-feed]