Semasa

Covid-19 Belum Surut, Sejumlah Pelajar Di China ‘Tumbang’ Sebab Norovirus Pula

Covid-19 Belum Surut, Sejumlah Pelajar Di China 'Tumbang' Sebab Norovirus Pula 1
 Covid Info Malaysia
Rasaflix

Sharing is caring!

Siapa dapat menyangka, 2020 telah jadi mimpi ngeri hinggakan seluruh dunia terpaksa menyesuaikan hidup dalam norma baharu. Menurut statistik setakat 12 Oktober 2020, lebih sejuta kematian dicatatkan manakala 37 juta individu secara global telah disahkan positif Covid-19. Walaupun ia bermula dari China, namun kini rakyat Amerika Syarikat dan India nyata sangat terjejas susulan pandemik terbabit.

BACA: Saintis China Dedah Vaksin Virus COVID-19 Dijangka Bakal Tersedia Bulan Hadapan


Kes COVID-19 pada ketika ini adalah lebih kurang 37.5 juta kes. Jumlah kesembuhan pula 27.7 juta kes dan kematian ialah…

Posted by KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA on Sunday, October 11, 2020

Wabak belum reda lagi…sejumlah mahasiswa di China dijangkiti ‘Norovirus’ pula

Tatkala baru ingin pulih daripada Covid-19, negara tembok besar itu sekali lagi menjadi perhatian dunia apabila beberapa mahasiswa telah disahkan positif Norovirus. Kejadian itu mula dikesan apabila lebih 70 mahasiswa dari sebuah universiti di daerah Taiyuan mengalami gejala cirit-birit dan muntah pada Rabu lepas.

Covid-19 Belum Surut, Sejumlah Pelajar Di China 'Tumbang' Sebab Norovirus Pula 2
Gambar sekadar hiasan

Setakat ini 11 pelajar positif Norovirus

Menurut sumber universiti tersebut, hasil ujian kesihatan setakat ini menunjukkan 11 pelajar positif Norovirus. Dalam pada itu, seramai 22 pelajar yang mengalami gejala tersebut masih dirawat. Selain menjalankan pemantauan gejala terhadap semua warga kampus, pihak berkuasa tempatan juga sedang menyiasat sumber jangkitan. Sementara itu, operasi pembasmian kuman turut dijalankan meliputi kompleks asrama, kelas, kafeteria, dan kawasan awam lain.


Covid-19 Belum Surut, Sejumlah Pelajar Di China 'Tumbang' Sebab Norovirus Pula 3
Gambar sekadar hiasan

Boleh dijangkiti menerusi makan & minum…amal basuh tangan & jaga kebersihan

Norovirus adalah agen penyebab utama jangkitan usus yang sangat mudah menular melalui hubungan langsung atau tidak dengan orang yang dijangkiti. Antara cara utama virus ini masuk ke dalam adalah melalui makanan; jamah sayur atau buah-buahan yang tidak dibasuh ataupun minum cecair yang mengandungi virus tersebut. Gejala muntah dan cirit-birit biasanya bermula dalam tempoh 12 hingga 48 jam dan boleh berlangsung selama tiga hari. Anda boleh menurunkan risiko virus ini dengan mencuci tangan dengan kerap.

Covid-19 Belum Surut, Sejumlah Pelajar Di China 'Tumbang' Sebab Norovirus Pula 4
Gambar sekadar hiasan

Sumber: Sinar Harian,  & FB Kementerian Kesihatan Malaysia


Kisah Dunia Advertisement Slot

Sharing is caring!

Telegram