Inspirasi Semasa

Cemas Murid Darjah 1 Nekad Jerut Leher Sendiri, Tapi Bila Tahu Kisahnya..

Bergelar seorang guru pasti pelbagai cabaran dan situasi bakal dihadapi setiap kali berhadapan dengan para pelajar tidak kiralah tadika, sekolah rendah mahupun sekolah menengah. Itulah perkongsian seorang guru bernama Adib Shukrie di Twitter sewaktu dia masuk kelas murid tahun satu. Namun, dia terkejut apabila ramai mengatakan ada seorang murid menangis sambil mahu menjerut leher sendiri.

BACA : Isu Lelaki Terjun Jambatan, Reaksi Netizen Gambarkan Mentaliti Kelas Ketiga

Ada tali halus di leher. Dia dah nak jerut diri sendiri..

Suruh lepaskan..bila tahu kenapa sumpah rasa nak nangis

Mak ayah dah meninggaI..nak mak ayah dia..

Kemudian, Adib terus mendakap pelajar tersebut dan membawanya ke meja guru untuk ditenangkan kerana tidak mahu dia terus menangis.

Sekarang tinggal dengan mak cik..

Dalam pada itu, Adib meluahkan rasa sedih terhadapa apa yang dilalui oleh murid 7 tahun itu dan mendoakannya agar terus kuat meneruskan kehidupan tanpa orang tua di sisi.

Jangan lupa untuk menghargai dan tunjukkan kasih sayang kepada ibu bapa anda. Sesetengah orang nak sangat ada bersama kedua-dua ibu bapa tapi mereka telah tiada.

Jangan pernah dekati orang yang mahu membun*h diri dengan kemarahan. Saya tahu macam mana perasaan kanak-kanak sebab tu saya mendekatinya dengan perlahan, bercakap dengannya dan cuba untuk memahami dia. 

Kisah yang dikongsikan ini turut meraih simpati ramai apabila rata-rata netizen turut hiba dan mengucapkan tahniah kepada Adib kerana berjaya menyelamatkan muridnya itu.

Awak telah selamatkan nyawa seseorang..

Baca pun sedih..jangan lepaskan pandangan dari dia

Bagitahu dia mak ayah dia tunggu di syurga..

Sumber : Twitter Adib Shukrie