International kesihatan Semasa

Businessman China Hulur Bantuan Pada Malaysia, Derma 2 Kargo Bekalan Perubatan

Businessman China Hulur Bantuan Pada Malaysia, Derma 2 Kargo Bekalan Perubatan 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Saban hari, Malaysia terus kuat berjuang melawan penularan COVID-19 yang kian membimbangkan. Alat perubatan semakin kurang dan staf bertugas juga mula merasai keletihan akibat menjaga serta merawat patients yang dijangkiti pandemik itu. Namun, dalam pada itu, kita seakan menerima perkhabran gembira apabila Malaysia mendapat bantuan daripada luar negara.

BACA: Rakyat Malaysia Tiada Duit Simpanan RM1000, Paksalah Diri Sedia Duit Kecemasan

Penuh dua buah kapal terbang kargo

Melalui laman Twitter, Malaysia Airports berkongsi sebuah video dan beberapa gambar dua buah kapal terbang kargo yang dipenuhi bantuan bekalan perubatan telah tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sekitar malam tadi. Menurut sumber, bantuan berkenaan adalah daripada pengarah syarikat penghantar terbesar di China iaitu Jack Ma.

Bantuan alat perubatan yang diterima termasuklah topeng muka, kit ujian, suit perlindungan dan face shields. Sumbangan ini juga akan dihantarkan kepada 3 buah negara Asia Tenggara lain yang sedang melawan wabak berkenaan.

Lapangan terbang Malaysia menjadi pusat pengagihan

Secara tidak langsung, lapangan terbang tersebut menjadi hub atau pusat penghantaran kepada 3 buah negara Asia Tenggara yang lain. Susulan itu, pusat penerbangan terbabit memainkan peranan penting dalam penghantaran serta pengagihan barangan e-Commerce dan bekalan perubatan.

Pengagihan kepada negara lain membuktikan kebolehan logistik merentas sempadan oleh pusat eWTP pertama di dunia. 

Businessman China Hulur Bantuan Pada Malaysia, Derma 2 Kargo Bekalan Perubatan 2

Sumber: Twitter Malaysia Airports

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Samsung Galxy note 20
Portal Cari Jodoh Muslim

Tonton Video Pilihan

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram

Kisah Dunia Nak cerita viral & trending setiap hari? Tidak Ya