Viral

“Bukan Saja Takut…” – Remaja Bongkar Kisah Silam, Tercetus Fobia Pada Kucing

"Bukan Saja Takut..." - Remaja Bongkar Kisah Silam, Tercetus Fobia Pada Kucing 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Meskipun kucing merupakan antara haiwan berbulu yang comel dan manja, hakikatnya masih terdapat sesetengah individu yang mempunyai rasa takut pada kucing atau Ailurophobia. Rasa takut ini bukanlah satu perasaan yang dibuat-buat dan kebiasaanya dikaitkan dengan masalah trauma atau fobia disebabkan oleh pengalaman lalu. Baru-baru ini tular satu rakaman menerusi laman Twitter seorang remaja apabila memuat naik video rakannya ‘menjerit takut’ selepas diacah dengan seekor kucing.

Baca: Buat Malu Je Penakut Kucing, Reaksi Lelaki Ini Buat Ramai Terhibur

Ada sebab kenapa fobia dengan kucing…


Susulan penularan video berdurasi 45 saat itu, empunya diri yang dikenali sebagai Mirul Afiq kemudiannya memberi respon berhubung rasa fobia yang dialaminya. Jelas Mirul, pengalaman silam membuatkan dirinya berasa takut dengan haiwan itu. Ceritanya lagi, insiden itu berlaku ketika dia sedang menikmati makan malam bersama keluarga di sebuah restoran, namun secara tiba-tiba seekor kucing melompat naik ke ribanya.

"Bukan Saja Takut..." - Remaja Bongkar Kisah Silam, Tercetus Fobia Pada Kucing 2

"Bukan Saja Takut..." - Remaja Bongkar Kisah Silam, Tercetus Fobia Pada Kucing 3


Nasihat, perlu waspada dalam bergurau…

Namun demikian, kata Mirul masalah fobia yang dialaminya tidaklah pada tahap yang serius. Dalam pada itu, dia juga menasihati masyarakat luar agar lebih berwaspada dalam bergurau. Ini kerana, secara tidak langsung ia akan menyebabkan seseorang itu bertindak di luar jangkaan seperti menjerit. Selain mendorong kepada hilang keyakinan diri ketika berdepan  dengan orang ramai.

"Bukan Saja Takut..." - Remaja Bongkar Kisah Silam, Tercetus Fobia Pada Kucing 4

"Bukan Saja Takut..." - Remaja Bongkar Kisah Silam, Tercetus Fobia Pada Kucing 5

Sumber : Twitter mirulafq_


Kisah Dunia Advertisement Slot

Sharing is caring!

Telegram