Home » ‘Budak Tahfiz Itu Semua Ahli Syurga’,Pemilik Rumah Berkongsi Pengalaman Istimewa Ketika Kejadian
Inspirasi Semasa Viral

‘Budak Tahfiz Itu Semua Ahli Syurga’,Pemilik Rumah Berkongsi Pengalaman Istimewa Ketika Kejadian

Pemilik rumah yang dilanggar van nahas yang membawa pelajar tahfiz, Azrin Hassan melalui Harian Metro menceritakan detik istimewa ketika kemalangan itu berlaku. Menurut Azrin, kejadian istimewa itu tidak mungkin akan dilupakan daripada benak fikirannya sampai bila-bila. Kejadian berkenaan yang meragut nyawa 7 orang pelajar tahfiz bukan sahaja merosakkan rumahnya, bahkan meninggalkan kesan mendalam terhadap dirinya kerana kejadiaan itu dianggap istimewa.

Menurut Azrin, ketika kejadian tiada langsung kedengaran jeritan dan rintihan daripada mangsa. Suasana sunyi sepi seperti tiada apa-apa yang berlaku. Tiada bunyi dikeluarkan oleh mangsa yang masih hidup seolah-olah reda dengan kesakitan tersebut. 

Ketika kejadian, Azrin memberitahu bahawa daripada lima mangsa yang meninggal dunia, dua daripadanya dikeluarkan daripada van tersebut dan diletakkan di hadapan rumahnya, manakala tiga lagi jenazah berada di jalan raya. 

Selepas rempuhan itu berlaku, tiada langsung jeritan mengaduh sakit daripada mereka. Tiada rintihan pun. Suasana sunyi dan senyap sahaja. Mangsa yang masih hidup pun ketika itu hanya diam seperti reda dengan sakit dihadapi.

Saya berasa mereka sangat istimewa terutama tujuh orang yang meninggal dunia -Azrin

Sejak peristiwa berkenaan, ramai individu yang singgah di rumahnya yang terletak di Kilometer 55 Jalan Kota Bharu-Kuala Krai untuk mengambil gambar selepas viral mengenai kejadian berkenaan. Malah ada antara individu menanyakan sama ada beliau tidak takut untuk menghuni rumah berkenaan. Beliau kemudiannya menjawab bahawa mempercayai perkara sedemikian adalah khurafat.

Orang tanya saya, sama ada saya tidak takutkah masih menghuni di sini? Nanti dikacau atau ada bunyi tangisan. Tapi bagi saya, semua itu khurafat. Dalam fikiran saya, budak-budak itu semua ahli syurga. Jadi saya tidak perlu takut apa-apa dengan kematian mereka.

Azrin dalam kenyataannya menceritakan bahawa beliau sedikit terkilan melihat rumahnya yang hampir musnah akibat kemalangan itu. Apatah lagi Hari Raya bakal menjelang tidak lama lagi. Beliau memberitahu bahawa sisa runtuhan itu masih belum dibersihkan kerana terlalu banyak sehingga tidak tahu bahagian mana perlu dikemaskan dahulu. Beliau juga menjelaskan keadaan dirinya yang belum sembuh akibat pembedahan paru-paru menghalang beliau melakukan kerja pembersihan yang berat-berat.

Bukan saya sengaja untuk biarkan keadaan begini, tetapi saya tidak tahu mahu mulakan pembersihan dari mana. Sisa runtuhan masih ada, malah serpihan kaca juga bertaburan di atas tanah. Sisa darah pelajar itu pun anggota penyelamat yang bersihkan termasuk menarik keluar van yang tersangkut di bawah runtuhan. 

Menurut Azrin lagi Kerajaan Persekutuan dan Negeri telah tampil untuk membantu membaiki rumahnya yang hampir musnah itu. 

“Saya bersyukur sekiranya itu hajat mereka. Apapun saya dan keluarga tetap akan menghuni rumah ini kerana inilah kediaman kami walaupun insiden ngeri itu berlaku yang tidak mungkin saya lupakan,” katanya mengakhiri temubual bersama pihak Harian Metro.

Berikut kami kongsikan sedikit sebanyak perbualan Azrin bersama pihak Harian Metro.

KisahDunia.COM

- Dapat duit dengan kongsi artikel Info lanjut.

- Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke kisahdunia@kayzasia.com Info Lanjut.

like
love
haha
wow
sad
angry

Apa Komen Anda