Semasa Tips Berguna

Boleh Ke Ibu Hamil Berpuasa? Ini Penjelasan Doktor!

Tempoh kehamilan seseorang itu mencecah 9 bulan 10 hari dan kemungkinan juga ramai wanita MusIim yang akan menempuh bulan ramadan. Seringkali menjadi pertanyaan bagi golongan ibu yang hamil adakah mereka boleh berpuasa ataupun tidak apabila tibanya bulan mulia ini. Sehingga ada yang sanggup pergi ke klinik mahupun hospitaI berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan kesahihan dan ketelusannya.

BACA : [VIDEO] Teruja Dedah Jantina Anak, Ini Reaksi ‘Priceless’ Shila Amzah

Gambar Sekadar Hiasan

Namun, para ibu tidak perlu risau lagi kerana seorang doktor iaitu Dr Afida Sohana telah mengulas lanjut bagi perkara itu menerusi laman Facebook miliknya.

Dari segi agama

Menurut Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad al-Bakri yang juga merupakan Mufti Wilayah Persekutuan melalui penulisan beliau berpendapat bahawa :

Boleh berbuka & bayar fidyah

Haa mudah dan terangkan penjelasan ini. IsIam itu mudah akan tetapi jangan pula dipermudahkan! Setiap keringanan yang diberikan ini mempunyai asbab tertentu.

Dari segi fisiologinya pula..

Tekanan dar@h ibu semasa hamil berubah

Gambar Sekadar Hiasan

Dar@h ibu semasa hamil lebih pekat

Ibu hamil bukannya tidak boleh berpuasa tetapi mereka perlu mendapatkan nasihat para doktor dan pakar, minum air secukupnya, serta harus beringat bahawa tidak berlebihan semasa menjalani ibadah ini.

Jika berasa tidak atau letih, tolong jangan paksa diri!

Gambar Sekadar Hiasan

Keadaan ibu hamil tidak digalakkan berpuasa

Berpuasa ketika menyusukan bayi :

Gambar Sekadar Hiasan

Apa yang paling penting:

Sumber : FB Dr Afida Sohana