Fesyen & Gaya Hidup Hiburan sponsored

Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda?

Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Ramai yang menyangka, menjadi superhero merupakan satu perkara yang menyeronokkan. Punya kebolehan luar biasa dan membantu sesiapa sahaja yang memerlukan. Namun hanya sedikit yang memahami, superhero di kaca televisyen yang menjadi sanjungan mempunyai kesukaran tersendiri seperti kita. Ada yang bermula dari kehidupan orang biasa, terpinggir dek kerana kelainan diri dan terkorban akibat perbuatan orang lain. Perkara ini turut berlaku pada karakter-karakter superhero terkenal dunia, The Avengers. Jom kenali perwatakan superhero ini.

Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 2
Watak-watak Avengers. (Sumber Foto: Google)

1. Iron Man

Watak yang pertama adalah Iron Man atau lebih dikenali sebagai Tony Stark. Tony Stark digambarkan sebagai seorang jutawan yang bukan sahaja bijak malahan genius. Mempunyai kebijaksanaan dan wawasan, pada usia yang muda Tony Stark berjaya mengetuai Stark Industries untuk mencipta dan membekal pelbagai rangkaian senjata kepada tentera Amerika. Ciptaaan senjata terhebatnya tentulah siri sut bersenjatanya yang mampu menjadikan manusia biasa menjadi superhero.

Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 3
Tony Stark, CEO Stark Industries yang kaya-raya, playboy tapi bijak! (Sumber Foto: Google)
Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 4
Mk.1 merupakan sut Iron Man pertama yang dibina oleh Tony Stark bersama Ho Yinsen sewaktu dalam tahanan Ten Rings.

Walaupun, pada awalnya beliau digambarkan sebagai seorang yang angkuh, ego dan suka berpoya-poya, Tony Stark memiliki keberanian, keyakinan dan kebijaksanaan yang disanjungi ramai. Kejadian diculik semasa trip ujian senjata mengubah kehidupannya akibat dikhianati oleh rakan kongsinya memberi impak yang besar kepada hidupnya. Bukan sahaja mengalami masalah kekal pada jantung akibat kejadian tersebut, Tony juga bertindak membubarkan penghasilan senjata syarikatnya berikutan insiden ini. Namun, disebabkan sikapnya yang berani dan opportunist menyebabkan beliau berjaya menghasilkan sut Iron Man pertama serta alat bantuan jantung, Arc Reactor semasa dalam tahanan pengganas. Kejadian ini menjadi titik permulaan besar bagi Tony Stark dalam menghasilkan sut-sut senjata Iron Man dan menjadi superhero.

Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 5
Adegan-adegan Iron Man dalam filem. (Sumber Foto: Google)

Kemampuan Tony Stark kini menjadi inspirasi kepada pelbagai golongan terutama kanak-kanak dan remaja untuk meneroka bidang kejuruteraan dan perubatan. Jadi, tak hairanlah kalau koleksi dan kostum berkaitan Iron Man sangat diminati ramai.

Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 6
DIY sut Iron Man menggunakan kotak oleh pelajar Taiwan. (Sumber Foto: Pinterest)
Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 7
Kostum Iron Man menjadi pilihan ibu bapa dan anak untuk pesta kostum. (Sumber Foto: Pinterest)

2. Captain America

Captain America membawa imej seorang ketua yang berwibawa, cekap dan ideal. Terkenal dengan semangat patriotik, wira ini sebenarnya askar Perang Dunia Ke-2 yang terperangkap di dalam ais dan berjaya meloloskan diri di masa hadapan. Bukan sahaja dihormati di masa lampau, Captain America juga dihormati sebagai ketua Avengers. Beliau sering melindungi, mengatur kekuatan dan menerima kelemahan rakan seperjuangannya.  Pengalaman masa lalu mengajarnya,  kemenangan bukanlah milik individu sebaliknya milik kumpulan. Disebabkan itu, walaupun beliau adalah ketua kepada Avengers, beliau tidak pernah bermegah diri mahupun mengambil peluang bagi mencapai populariti.

Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 8
Captain America dalam kostum berbeza mengikut filem dan tahun. (Sumber Foto: Pinterest)

Namun, disebalik susuk tubuhnya yang gagah, ramai yang tidak tahu Captain America asalnya adalah remaja biasa yang sering dibuli. Steve Rogers atau Captain America dibesarkan ketika zaman peperangan. Berbeza dengan Tony Stark, beliau berasal dari sebuah keluarga yang sederhana dan biasa. Beliau  pada asalnya berbadan kurus dan lemah, mempunyai masalah kesihatan dan pernah ditolak menyertai tentera.  Berkat keazamannya beliau berjaya menyertai kadet tentera. Di kem tentera, beliau dipandang rendah dengan susuk tubuhnya yang kecil. Namun sebuah insiden yang berjaya membuktikan kebijaksanaan, semangat setia kawan serta sikap baik hatinya mengubah segalanya. Rogers akhirnya dipilih menyertai Project Rebirth. Projek ini akhirnya mengubah hidupnya menjadi superhero.

Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 9
Gambar sebelum dan selepas Project Rebirth. (Sumber Foto: Marvel Cinematic Universe Fandom)
Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 10
Perubahan Captain America. (Sumber Foto: Pinterest)

Sehingga kini, Captain America menjadi lambang keamanan, keadilan dan semangat patriotik bagi ramai orang. Sikapnya yang adil, baik hati dan cekal mengejar impian menjadi contoh kepada siapa sahaja. Keberaniannya menegakkan kebenaran juga amat dikagumi.

3. Thor

Thor merupakan anak sulung kepada Odin, pemerintah Asgard dan Dewa Petir. Mempunyai senjata berbentuk tukul, Thor digambarkan sebagai pahlawan gagah, berkarisma dan setia yang cuba melindungi planetnya. Walaupun sering disabotaj oleh adiknya Loki, Thor menyayangi adiknya ini dan sering menyelamatkan Loki di saat-saat genting. Hubungan benci tapi sayang adik-beradik ini kadangkala menimbulkan suasana mencuit hati. Disebabkan ini, kostum Thor dan Loki selalu menjadi pilihan untuk dipakai secara berpasangan bukan sahaja untuk ahli keluarga bahkan haiwan peliharaan!

Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 11
Interaksi Thor dan Loki yang seperti anjing dan kucing sememangnya ‘kena’ dengan realiti sebenar adik-beradik.(Sumber Foto: Pinterest)
Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 12
Kostum Thor dan Loki dipakaikan pada haiwan peliharaan. (Sumber Foto: Pinterest)

Paling penting, walaupun seorang adiwira dan pewaris takhta, Thor punya sifat manusia biasa. Dalam filem terakhir, Thor tampil sebagai superhero yang kecundang dengan berat badan berlebihan. Namun, akhirnya dia bangkit dan ikut serta untuk mengalahkan Thanos.

Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 13
Gaya baru Thor dalam filem Avengers: Endgame.(Sumber Foto: Pinterest)

4. Thanos

Merupakan watak jahat di dalam Avengers, Thanos digambarkan sebagai seorang yang sangat ekstrim, mementingkan diri sendiri dan sangat kuat. Dia sanggup mengorbankan apa sahaja , termasuklah anaknya sendiri demi mencapai impiannya. Mempunyai dua anak perempuan, salah seorangnya anak angkat, Gamora dan anak kandungnya Nebula. Berimpian menjadikan Nebula seorang yang hebat, Thanos sanggup menukarkan kejadian Nebula sehingga menjadi seperti zombi, tidak mati dan tidak juga hidup. Di dalam filem Avengers: Endgame, Thanos telah berjaya mendapatkan Infinity Gauntlet bagi memusnahkan dunia.

Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 14
(Sumber Foto: Google)
Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 15
Cosplay Thanos dan Gamora sewaktu kecil. Thanos dilihat sebagai contoh bapa yang taksub dengan kejayaan hingga sanggup mengubah anaknya. (Sumber Foto: Pinterest)

Berminat ingin tahu lebih lanjut berkenaan sejarah superhero Avengers? Jom langgan dan layan kesemua filem-filem Avengers dan Marvel Universe di Astro Best (CH481) dan on demand (untuk Astro PVR Wi-Fi berhubung) dengan harga serendah RM6!

Biodata Superhero Avengers. Karakter Avengers Yang Manakah Anda? 16
Rangkaian filem-filem Avengers di Astro. (Sumber: Astro)

Jom tunggu apa lagi. Maklumat lanjut di SINI.

Sumber: AstroMarvelCinematicUniverseFandom

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥[VIDEO] “Respect Orang Sis”-Wanita Cantik Ini Menangis Ditegur Badan Tak Slim
🔥Walaupun Tertukar Sekejap, 2 Ibu Luah Akui Rindu Bayi Susuan Masing-Masing
🔥Isteri Pertama Dah Cukup Baik Tapi Tetap Kahwin 2, Lelaki Dedah Sebab Sebenar

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram