Hiburan Semasa Viral

“Bimbang Jadi Ikutan” – Video Dakwah Tomok Diselar PU Amin, Haram Tetap Haram!

Berpakaian ketat, lengkap bersolek, dipadankan pula dengan rambut palsu panjang, beberapa foto menunjukkan penampilan Tomok dan Beto Kusyairy yang persis wanita dikongsikan di laman Instagram kebelakangan ini telah mencetuskan rasa kurang senang dalam kalangan netizen.

BACA: Petronas Berjanji CSR Akan Diberi Tanggungjawab Utama Di Sarawak

Selepas teruk dikecam kerana disifatkan seperti menyokong perkara sumbang yang semakin berleluasa di Malaysia, Tomok akhirnya menjelaskan bahawa penampilan tersebut adalah untuk menjayakan klip video lagu terbarunya, Bekas Kekasih. 

Klip video itu menceritakan seorang lelaki yang terjebak dalam dunia mak nyah, akhirnya bertaubat ke pangkal jalan setelah kehilangan rakannya yang juga merupakan seorang mak nyah semasa hayatnya. Tomok menyifatkan jalan cerita video tersebut merupakan sebuah dakwah kepada masyarakat bagi menggambarkan fenomena sosial yang berlaku pada hari ini.

Namun, Pencetus Ummah yang dikenali ramai iaitu PU Amin pula berpendapat bahawa cara berdakwah tersebut adalah salah.

Cara penyampaian tetap salah dan haram

Tetap haram dan berdosa

Menurut PU Amin, video muzik tersebut berisiko menjadi ikutan dalam kalangan artis lain. Beliau juga menegaskan setiap penyampaian dakwah itu perlu dilakukan dengan cara yang betul. Banyak lagi cara lain yang boleh dilakukan Tomok tanpa perlu berpenampilan seperti itu.

Akan menjadi satu ikutan

PU Amin merupakan pendakwah bebas yang kerap memberikan hujah dan tegurannya dengan menggunakan media sosial sebagai medium untuk berdakwah. Beliau amat terkenal dengan keberanian dan lantang menegur isu-isu sosial yang berlaku di negara ini. Malah, beliau juga pernah beberapa kali terpalit dengan kontroversi kecaman daripada netizen atas sebab-sebab tertentu.

Sumber: Mstar Online

like
love
haha
wow
sad
1
angry

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.