Tips Berguna

Betul Ke Kena Pantang Laksa Setahun Lepas Bersalin? Chemist Ini Ada Jawapannya!

Sering kali menjadi tanda tanya para ibu yang sudah bersalin untuk memakan makanan paling digilai ramai iaitu laksa. Meskipun telah banyak penerangan telah diberitahu oleh pakar-pakar kesihatan, namun ia tetap menghantui setiap ibu yang menggemari laksa ini. Terpanggil untuk mengulas dengan lebih lanjut mengenai isu ini, seorang ahli kimia iaitu Dr Che Puteh Osman tampil membuat penjelasan di Facebook.

BACA : Suami Jangan Ambil Mudah Bila Isteri Mengadu Rasa ‘Rengat’ Lepas Bersalin Nanti

Gambar Sekadar Hiasan

Betul ke kena pantang laksa setahun lepas bersalin?

Menurutnya, beliau tidak pernah tahu tentang pantang larang tentang laksa ini sehinggalah ia hangat diperkatakan di media sosial. Hal ini kerana ada sesetengah ibu yang tidak mengalami sebarang masalah apabila memakannya malah ada juga sebaliknya.

Mee laksa mengandungi kanji

Disebabkan itu, beliau mengambil peluang ini untuk menghuraikan satu per satu elemen yang ada di dalam makanan ini mengikut kandungan dalam makanan tersebut sebagai rujukan.

Gambar Sekadar Hiasan

Kandungan amylose..ketidakhadaman & kembung perut

Proses penghasilan mee menggunakan bahan yang mengandungi tinggi kandungan amylose untuk memberikan tekstur licin dan berlekit menyebabkan seseorang itu boleh rasa ketidakhadaman dan kembung perut. Namun, masalah ini boleh dikurangkan dengan cara mengunyah makanan hingga hancur dan perlahan-lahan serta minum banyak air.

Alahan..tindak balas badan terhadap makanan

Kebiasaannya, bahan utama kuah laksa adalah ikan selayang mahupun kembung dan ia mengandungi pelbagai nutrisi. Alahan kepada makanan juga boleh disebabkan oleh tindak balas badan terhadap makanan tertentu.

Gambar Sekadar Hiasan

Pencemaran dalam makanan laut

Ada sifat antioksidan & antibakteria

Kesimpulannya, para ibu boleh memakan laksa tidak kira bila waktunya. Sekiranya berlaku sebarang tindak balas, berkemungkinan kandungan dalam makanan tersebut seperti yang dinyatakan di atas membuatkan seseorang itu alahan.

Sumber : FB Che Puteh Osman

Nak lagi cerita-cerita viral?

Install Kisah Dunia
×