Inspirasi Semasa

Bertahun Kaji Agama & Al-Quran, Suami Isteri Temui Hidayah Akhirnya Convert

Memang tidak dinafikan bahawa masih wujud lagi golongan ateis iaitu tidak percaya dengan kewujudan Tuhan dan berpegang pada perkara yang logik semata-mata di dunia ini. Namun, lain pula bagi kisah saudara Cedric Lim ini. Dahulunya dia seorang yang tidak percaya pada apa-apa agama kini sudah menemui segala jawapan kepada kerunsingan di hatinya apabila dia nekad menukar agama baru-baru ini menerusi perkongsian di laman Facebook.

BACA : Sebelum Convert Tak Yakin Boleh Solat 5 Waktu, Akhirnya Mualaf Temui Jawapan..

Saya agama Buddha, isteri pula Kristian

Penghijrahan Cedric Lim atau nama IsIamnya, Muhammad Daniel Lim bersama isteri iaitu Siti Khairiyah Wang telah mengejutkan ramai pihak. Malah, dia juga tidak sangka telah membuat keputusan mendadak sedemikian.

Ambil masa 10 tahun kaji agama & kitab suci

Menurutnya, dia mengambil masa 10 tahun untuk mengkaji pelbagai agama dan juga kitab suci. Dia juga pernah merasakan lebih dekat dengan falsafah Buddha yang tidak dianggap sebagai agama. Sewaktu itu, Daniel membuat penafian bahawa tiada Tuhan yang boleh dia anuti tanpa agama.

Diselubungi perasaan ingin tahu

Pernah suatu masa ketika Daniel berjumpa dengan rakan MusIim untuk berbincang soal ‘pencarian’ berkaitan keagamaan, dia menyedari bahawa dia belum membuka dan membaca al-Quran. Perkara itu membuatkan dia diselubungi perasaan ingin tahu.

Kau dah separuh MusIim kalau kau percaya tiada Tuhan, kerana MusIim percaya bahawa tiada Tuhan selain Allah yang mencipta segala kewujudan. Dia adalah mutlak, tidak ada jantina, ibu bapa atau anak dan kau tak boleh bayangkannya.

Al-Quran itu benar

Disebabkan itu, dia mula membaca kitab suci tersebut untuk mencari kesalahan dan memberitahu rakannya bahawa agama itu tidak benar. Akhirnya, dia yang mempersoalkan diri sendiri dan tidak dapat menafikan fakta di dalam al-Quran. Malah, dia telah menemui pelbagai fakta tentang kitab itu dan 80% bersesuaian dengan Sains serta tiada kesalahan yang dapat dibuktikan oleh saintis.

Sebelum mengakhiri penulisannya, Daniel menjelaskan dia dapat lebih memahami isi kandungan kitab Torah dan Bible lebih baik melalui pembacaannya terhadap Al-Quran dan bukan hanya berpandukan satu-satu fakta sahaja untuk mencari kebenaran dalam agama yang dianuti.

Sumber : FB Cedric Lim

[instagram-feed]