Hiburan hit

“Berbalik Pada Adab” – Haqiem Rusli & Sirkhan Buka Mulut Isu Plagiat Lagu

Siapa yang tidak kenal dengan dua orang komposer hebat ini? Haqiem Rusli dan Sirkhan sememangnya dua orang penggiat seni yang tidak perlu diperkenalkan lagi di Malaysia. Mereka telah mencipta banyak lagu untuk artis-artis terkenal tanah air seperti Sufian Suhaimi, Tajul dan Luqman Faiz. Bagaimanapun, timbul isu terbaharu apabila Sirkhan mendedahkan bahawa lagu ciptaannya buat Haqiem Rusli berjudul ‘Tergantung Sepi’ telah ‘diciplak’ oleh band dari negara seberang.

BACA: Tuah Bawa Lagu Melayu Di Konsert Final, Oppa Han Byul Juara Big Stage 2019

Ditiru hampir 100%

Difahamkan, perkara itu disedari selepas Sirkhan menerima banyak mesej daripada netizen yang mendakwa bahawa lagu berjudul ‘Pergi Saja’ nyanyian Symphony Band itu seakan-akan sama dengan lagu ciptaannya. Selepas diperiksa, dia mengakui bahawa lagu tersebut telah meniru hampir 100% daripada segi bars dan melodinya.

Berkarya dengan jujur

Dalam perkongsian seterusnya, Sirkhan nyata menyelar tindakan tersebut dan berharap ianya tidak berlaku lagi pada masa akan datang. Semua penggiat seni seharusnya berkarya dengan lebih telus dan menjadikan perkara ini sebagai satu pengajaran.

Berbalik pada adab

Setakat ini, Haqiem Rusli belum membuat sebarang komen mengenai lagu berkenaan. Namun, selepas isu tersebut menjadi tular, dia ada memuat naik satu status yang seolah-olah memerli individu melakukan kerja menciplak lagunya. Berikutan hal tersebut, dia telah menerima pelbagai komen dan kata-kata semangat daripada netizen.

Sumber: IG Sirkhan & Twitter HaqiemRusli

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Telegram