Inspirasi Realiti Hidup sponsored

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Sakit jantung, kanser mahupun strok merupakan masalah kesihatan kritikal yang sering dikaitkan dengan gaya hidup tidak sihat di samping faktor pertambahan usia. Ibarat membunuh dalam diam, ramai kurang cakna bahawa sebenarnya penyakit sedemikian rupanya berpotensi menyerang tanpa diskriminasi usia dan jantina. Lebih merisaukan, proses pemulihan penyakit ini memakan masa rawatan yang lama. Walau bagaimanapun, masalah penyakit kritikal boleh dirawat dan disembuhkan apabila diberikan perhatian yang sepatutnya. Pengalaman bertarung dengan penyakit di usia muda tersebut sempat dikongsikan oleh beberapa bekas pesakit ataupun survivors.

Tak diduga terkena serangan jantung pada usia muda

Dugaan terkena serangan jantung pada usia 34 tahun sememangnya menjadi sebuah mimpi ngeri kepada Hisham Hamzah yang kini bertugas sebagai personaliti radio LITE. Mengimbau kembali detik kedukaan tersebut, ketika itu dia berada di sebuah restoran dan sedang menanti bungkusan makanan tengaharinya. Tiba-tiba, dadanya mula terasa bahang dan situasi itu semakin melarat. Dengan menahan kesakitan, Hisham menggagahkan diri untuk memandu pulang sebelum sempat memaklumkan keadaan itu kepada isterinya. Sejurus tiba di rumah, isterinya terus bergegas membawanya pergi ke hospital. Siapa menduga, rupanya Hisham disahkan mengalami serangan jantung gara-gara saluran pembuluh darahnya tersumbat. Dia sama sekali tidak pernah menyangka akan berdepan risiko serangan jantung kerana usianya juga masih lagi muda.

“Pada waktu itu, saya hanya berfikir apa yang akan terjadi pada keluarga saya sekiranya saya meninggal…”

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 2
Muda bukanlah jaminan kesihatan secara keseluruhan. (Kredit Foto: Malay Mail)

Tak peduli walau belum pulih sepenuhnya…Komited kembali bekerja

Sewaktu menjalani rawatan, Hisham sentiasa resah mengenangkan tentang konflik kewangan dan juga masa depan keluarganya. Tambahan pula, anaknya pada ketika itu baru sahaja berusia 4 tahun. Sebenarnya Hisham telah diberikan tempoh bercuti selama sebulan untuk memulihkan diri. Namun atas dasar risau, dia terus komited untuk kembali bekerja walau hanya dua minggu selepas menjalani rawatan. Sihat atau tidak, ia bukan lagi satu keutamaan bagi lelaki yang berjiwa besar ini. Paling penting ketika itu adalah tanggungjawab mencari rezeki demi kelangsungan hidup keluarga tercinta.

“Saya sebenarnya risau. Jadi saya nak buktikan pada majikan yang saya masih sihat dan mampu bekerja. Itulah perkara yang paling sukar untuk saya hadapi pada waktu itu…” 

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 3
Hisham bersama keluarga (Kredit Foto : Hisham Hamzah)

Syukur sakit jantung berada di bawah  perlindungan pakej insurans

Ibarat pelangi yang muncul selepas badai melanda, akhirnya kemelut yang ditanggung oleh Hisham seakan-akan hilang. Dia memanjatkan rasa bersyukur kerana mengetahui serangan jantung yang dialami rupanya berada di bawah perlindungan insurans. Dengan adanya pelan perlindungan penyakit kritikal sebelum serangan jantung itu berlaku telah melayakkan dirinya menerima tuntutan sejumlah wang khas bagi perbelanjaan kos rawatan. Bukan sahaja kos rawatan susulannya dibayar oleh pihak insurans, malahan wang yang diterimanya terus digunakan bagi menampung kos hidup seharian dan tanggungan pendidikan anaknya juga.

“Perkara yang paling merisaukan saya adalah pendidikan anak pada masa hadapan. Apabila menerima duit tuntutan, saya berasa gembira kerana dapat menyimpan untuk anak saya. Barulah rasa tenang sikit…”

Penyakit kritikal boleh menyerang walaupun anda dalam keadaan sihat

Selain Hisham, beberapa personaliti muda lain juga turut menerima ujian hebat apabila disahkan menghidap penyakit kritikal walaupun umur masih muda. Antara insan tabah itu merupakan Emily Tan, Jared Lee dan Jeslinda Paul. Bagi Emily Tan, dia sendiri didiagnosis menghidap kanser Acute Myeloid Leukimia (AML) pada usia 32 ketika berada di kemuncak kerjaya. Emily Tan giat menjadi pengacara, muncul di kaca televisyen, mengajar kelas tarian sehinggalah menguruskan perniagaannya di Malaysia dan Hong Kong. Apabila menanggung penyakit berkenaan, sedikit sebanyak ia telah mengundang krisis kewangan kepada dirinya. Apatah lagi insurans yang diambilnya pada ketika itu hanya membiayai kos perubatan.

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 4
Foto Emily Tan semasa didiagnos dengan kanser di Sepanyol . (Kredit Foto : Emily Tan)

Risau fikirkan kewangan keluarga…Bagaimana bil kereta, rumah & perniagaan?

Jared Lee iaitu seorang YouTuber terkenal dan isterinya, Marianne Tan (pelakon ‘Ola Bola’) juga turut diuji apabila Jared disahkan menghidap kanser testikel. Cabaran terbesar  bagi pasangan ini sudah tentunya dari segi mental. Sepanjang tempoh rawatan kemoterapi, Jared bergelut dengan sesi rawatan yang panjang dan melelahkan. Bukan sahaja khuatir melihat kesihatan diri Jared, malahan Marianne juga tidak dapat menyembunyikan kegusaran tentang kewangan keluarga mereka. Bagaimana komitmen pembayaran bil kereta, rumah dan perniagaan mereka nanti?

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 5
Kredit Foto: TheGRIMFILM
Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 6
Jared Lee dan isteri, Marianne Tan.

Bernasib baik miliki pelan insurans..

Seperti Hisham, Emily dan Jared boleh dikatakan bernasib baik kerana mempunyai pelan insurans bagi pembiayaan kos perubatan mereka. Namun tidak bagi Jeslinda Paul. Peragawati muda ini mengalami kecederaan saraf tunjang sehingga menyebabkan dirinya lumpuh apabila terlibat dalam nahas jalan raya pada usia 23 tahun. Ketika itu dia mengakui tidak terfikir tentang kepentingan insurans peribadi. Sehingga sekarang dia masih merasakan sekiranya sempat bertindak segera dahulu, pasti dirinya tidak perlu begitu risau tentang kewangan dan akan lebih fokus semasa proses penyembuhan.

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 7
Jeslinda Paul kini turut aktif menjadi peragawati.(Kredit Foto : DON )

Pertimbangkan semula pemilikan insurans peribadi

Disebabkan ini, semakin ramai golongan muda, bujang mahupun yang sudah berkeluarga mula mempertimbangkan mengenai pemilikan insurans peribadi sendiri dengan pelan tambahan khususnya bagi penyakit kritikal. Antara aspek yang perlu dititikberatkan semasa pemilihan insurans adalah mengetahui penyakit kritikal yang mendapat perlindungan, perlindungan yang disediakan sebelum, semasa dan selepas rawatan serta syarat asas bagi memohon perlindungan tersebut.

PRUMy Critical Care

Antara insurans yang menawarkan pakej menarik bagi penyakit kritikal adalah solusi PRUMy Critical Care oleh Prudential Assurance Malaysia Berhad. Solusi ini menawarkan perlindungan penyakit kritikal dalam 160 keadaan di mana ia adalah antara yang tertinggi di pasaran. Malah ia juga menyediakan perlindungan dari peringkat awal ke akhir. Menariknya, pembayaran sekaligus dari pelan PRUMy Critical Care ini boleh digunakan untuk menggantikan pendapatan sewaktu proses pemulihan. Dengan adanya bayaran ini, pesakit boleh fokus menjalani rawatan tanpa pusing kepala memikirkan tentang perbelanjaan harian dan keluarga.

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 8

Kelebihan PRUMy Critical Care berbanding insurans kesihatan biasa

Lazimnya ramai menyangka insurans biasa sudah cukup untuk membiayai rawatan penyakit kritikal dan kronik. Namun ramai yang tidak mengetahui bahawa penyakit kritikal dan kronik memerlukan pembiayaan tambahan dari pelbagai aspek, yang mana ianya tidak ditawarkan oleh insurans biasa. Berikut merupakan manfaat tambahan yang ditawarkan oleh PRUMy Critical Care:

  • Pembayaran kewangan secara lump sum, amat membantu untuk kos-kos lain yang tidak termasuk dalam kos perubatan. Pelan perlindungan yang memberi pembayaran sekaligus ini amat membantu pesakit, terutamanya yang berada dalam situasi Hisham yang mempunyai anak yang masih kecil. Namun bagi situasi Emily Tan, disebabkan beliau tidak mengambil solusi insurans bagi penyakit kritikal, pembiayaan untuk pakej yang diambilnya hanya terhad bagi kos rawatan perubatan. Rawatan alternatif tambahan  untuk mengembalikan kesihatannya seperti pemakanan berkhasiat dan pertemuan dengan pakar kaunseling terlatih terpaksa dibiayainya sendiri.
  • Perlindungan yang meliputi 160 jenis keadaan.
  • Penyediaan perlindungan bagi penyakit kritikal di peringkat awal sehingga akhir.
  • Perlindungan bagi penyakit kritikal yang berulang sebelum usia 85 tahun bagi tiga kategori penyakit yang paling kerap berlaku iaitu kanser, serangan jantung dan strok . Penyakit berulang tidak mempunyai kaitan dengan diagnosis kali pertama.
  • Untuk situasi penyakit berulang, tuntutan sehingga maksimum 200% jumlah yang disediakan bagi setiap kategori.
  • Pelbagai tuntutan sehingga 400% dibenarkan untuk peringkat penyakit kritikal yang berlainan, maksimum 100% setiap kategori kecuali untuk penyakit kategori kanser, serangan jantung dan strok di mana tuntutan sehingga maksimum 200% jumlah yang diperuntukkan untuk setiap kategori.
  • Bagi peringkat awal dan pertengahan, pembayaran 50% dari jumlah yang diperuntukkan.
  • Bagi peringkat akhir pembayaran sehingga 100% dari jumlah yang diperuntukkan.
  • Bagi perlindungan Manfaat Istimewa, 20% dari jumlah peruntukan akan dibayar bagi  perlindungan diabetes dan penyakit berkaitan sendi. Menariknya, pembayaran sekali ini tidak akan mengurangkan jumlah peruntukan yang disediakan.

Lebih menarik lagi kesemua manfaat ini boleh dipilih dan disesuaikan bersama permintaan pelanggan dengan harga serendah RM100.

Dapatkan perlindungan dari kanser secara percuma dengan menyertai Cabaran #BangkitMelawanKanser

Selain itu, Prudential Assurance Malaysia Berhad juga melancarkan Cabaran #BangkitMelawanKanser melalui aplikasi kesihatan mereka Pulse by Prudential (Pulse). Cabaran ini terbuka kepada warganegara Malaysia yang bukan pelanggan Prudential berumur 19-50 tahun pada hari jadi akan datang. Melalui program ini, anda berpeluang mendapat perlindungan percuma sehingga RM12,500* dengan beberapa langkah mudah dalam tempoh 100 hari dari hari pertama pendaftaran. Pengguna Pulse yang menyertai cabaran ini akan melayakkan diri untuk Perlindungan Khas COVID-19 Prudential secara automatik. Perlindungan ini akan menawarkan bantuan wang tunai sebanyak RM1,000 bagi kemasukan ke hospital, serta manfaat kematian sebanyak RM10,000 disebabkan COVID-19.

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 9

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 10

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 11

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 12

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 13

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 14

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 15

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 16

*Tertakluk pada terma dan syarat.

Sila muat turun aplikasi Pulse by Prudential untuk sertai Cabaran #BangkitMelawanKanser ini. Untuk dapatkan maklumat lanjut mengenainya, layari website https://www.prudential.com.my/step-up-against-cancer/bm/.

Bebas Obesiti Tapi Kena Sakit Jantung, Ayah Muda Teruskan Kerja Demi Keluarga 17

Sumber : Prudential, iMoney, Malay Mail

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Instafamous Tunjuk Pampers Anak Sepah Dalam Rumah-“Istighfar Tengok Video Ni”
🔥[VIDEO] “Respect Orang Sis”-Wanita Cantik Ini Menangis Ditegur Badan Tak Slim
🔥[VIDEO] Ditalak Hamil 9 Bulan, Wanita Sound Bekas Suami Tak Datang Akikah Anak

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram