Realiti Hidup Semasa

[VIDEO] Bayi 4 Bulan M4ut, Penjaga Terkilan Sikap Pengasuh Lambat Maklumkan ?

Sejak kebelakangan ini, rakyat Malaysia sering digemp4rkan dengan berita-berita tentang kem4tian bayi yang diakibatkan oleh pender4an pengasuh di pusat asuhan. Ibarat kerana nila setitik rosak susu sebelanga, tindakan sebilangan pengasuh ini menyebabkan semakin ramai penjaga hari ini memutuskan untuk berhenti kerja demi menjaga anak mereka. Namun bagi mereka yang terpaksa bekerja untuk menampung kehidupan, pusat asuhan terpaksa dijadikan rumah kedua anak mereka.

BACA: Firas MeninggaI Bukan Sebab Pengasuh, Tapi Kerana Sikap Leka Ibu Bapa?

Gambar sekadar hiasan

Semalam, seorang lagi bayi lelaki berusia empat bulan terk0rban ketika menerima rawatan di Jabatan H0spital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh. Bayi tersebut, Muhammad Aakif Iskandar Meor Ikram segera dibawa ke h0spital oleh bapanya apabila dia mendapati yang bayi itu sudah dalam keadaan lemah sewaktu dalam seliaan sebuah TASKA di Bandar Seri Botani.

Menurut bapa bayi tersebut, Meor Ikram Addnan anaknya itu bara sahaja mula dihantar ke pusat asuhan itu sebulan lepas setelah isterinya Ismahani Zainal Abidin selesai berpantang. Mereka mempercayai TASKA tersebut kerana tiada kesan leb4m ditemui sepanjang anak kedua mereka  dihantar ke pusat asuhan itu sejak setahun lalu.

Ketika kejadian berlaku, difahamkan Meor baru sahaja pulang daripada h0spital, mengambil pulang anak keduanya yang menghidap peny4kit asma sejak tiga hari lepas.

Terkilan kerana lambat dimaklumkan oleh pihak pusat asuhan, Meor berkata anaknya itu berada dalam keadaan sihat, namun mengalami selesema ringan ketika dihantar ke rumah pengasuh pagi itu.

Menghembuskan nafas yang terakhir pada jam 6.55 petang semalam, m4yat Muhammad Aakif Iskandar dikebumikan di Tanah Perkuburan IsIam Kampung Changkat Larang, selepas solat Zuhur hari ini.

Berita tersebut mendapat perhatian ramai dan ratanya menyalahkan sikap cuai ibu bapa Aakif yang masih menghantar Aakif ke pusat jagaan meskipun bayi tersebut mengalami selesema. Ada juga pihak yang mengkritik mereka kerana menyalahkan pusat jagaan itu pula.

Mudah benar salahkan pihak pengasuh…sebab tu saya takut nak asuh anak orang
Sepatutnya ibu bapa beri tumpuan…kerana sibuk, anak diserah pada pengasuh
 Ibu ayah kalau anak demam jangan hantar taska…sangat perlu perhatian
Rasanya anak kena pneum0nia…parents yg tak alert ingat selsema biasa

Sumber: Facebook harianmetro, Youtube Berita Harian Online