Realiti Hidup

Baru 2 Jam Mulut Dikucup Ahli Keluarga, Bayi 18 Hari Lembik Organ Tak Berfungsi

Baru 2 Jam Mulut Dikucup Ahli Keluarga, Bayi 18 Hari Lembik Organ Tak Berfungsi 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Bayi baru lahir masih mempunyai tahap imuniti yang rendah menyebabkan mereka mudah terdedah kepada masalah kesihatan. Oleh sebab itu, setiap orang tidak boleh mengambil mudah tentang isu mengucup bayi sesuka hati kerana boleh membawa mudarat.

BACA:  Belum Kuat Belek Bajumu -6 Tahun Menanti Tiada Rezeki, Ibu Pantang Tanpa Bayi

Bayi baru usia 18 hari lembik & tak nak menyusu…2 jam lepas mulut dikucup family

Menerusi satu perkongsian di Twitter, Dr Ahmad Luqman telah ceritakan satu insiden di mana seorang bayi yang berusia 18 hari telah pun didapati dalam keadaan lembik serta enggan menyusu. Semuanya terjadi selepas 2 jam mulut si kecil itu dikucup oleh ahli keluarganya yang lain.

Baru 2 Jam Mulut Dikucup Ahli Keluarga, Bayi 18 Hari Lembik Organ Tak Berfungsi 2

Baru 2 Jam Mulut Dikucup Ahli Keluarga, Bayi 18 Hari Lembik Organ Tak Berfungsi 3

Baru 2 Jam Mulut Dikucup Ahli Keluarga, Bayi 18 Hari Lembik Organ Tak Berfungsi 4
Gambar Sekadar Hiasan

Bila nak rawat sistem pernafasan dan organ dah problem…Rupanya dah terkena jangkitan Herpes

Walau bagaimanapun, sistem pernafasan bayi berkenaan menjadi bermasalah dan sebahagian organ badannya juga tidak berfungsi. Rupa-rupanya si cilik tersebut sudah pun terkena jangkitan virus Herpes yang tersebar melalui kucupan.


Baru 2 Jam Mulut Dikucup Ahli Keluarga, Bayi 18 Hari Lembik Organ Tak Berfungsi 5

Baru 2 Jam Mulut Dikucup Ahli Keluarga, Bayi 18 Hari Lembik Organ Tak Berfungsi 6
Gambar Sekadar Hiasan

Tak boleh suka hati kucup mulut baby…Nak sentuh ke apa wajib basuh tangan dulu

Susulan insiden itu, Dr Ahmad Luqman nasihatkan supaya tidak suka hati mengucup mulut bayi kerana ia boleh mengundang bakteria. Malah bagi mereka yang ingin sentuh si kecil berkenaan disarankan untuk memastikan tangan sudah dicuci dengan bersih selain tidak dibawa keluar dengan kerap.

Baru 2 Jam Mulut Dikucup Ahli Keluarga, Bayi 18 Hari Lembik Organ Tak Berfungsi 7

Baru 2 Jam Mulut Dikucup Ahli Keluarga, Bayi 18 Hari Lembik Organ Tak Berfungsi 8

Baru 2 Jam Mulut Dikucup Ahli Keluarga, Bayi 18 Hari Lembik Organ Tak Berfungsi 9
Gambar Sekadar Hiasan

Sumber: Twitter Dr Ahmad Luqman  

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥[VIDEO] “Macam Family Je” – Bini Kerdil Curi Tumpuan Jalan Dipimpin Suami & BFF
🔥Ibu Di Rumah Masak Sedap, Tapi Sedih Anak Duduk Asrama Berbuka Lauk Ayam Mentah
🔥[VIDEO] Telefon Unlock, Gadis Panik Teruk Teman Lelaki Rampas Buat ‘Spotcheck’

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram