Hiburan Santai

Azim ‘Bukan Gadis Biasa’ Rajin Share Resipi Masak, Tapi Mulut Laju Kalah Rapper

Azim ‘Bukan Gadis Biasa’ Rajin Share Resipi Masak, Tapi Mulut Laju Kalah Rapper

Sharing is caring!

Sepanjang Ramadan tahun ini, drama ‘Bukan Gadis Biasa’ ternyata telah menjadi fenomena dan sering menjadi perbualan ramai. Di samping mengetengahkan barisan pelakon yang bukan calang-calang hebatnya, cerita berkenaan turut dibantu oleh watak tambahan seperti Azim iaitu rakan baik Jo di kedai runcit.

BACA: Meriah Bak Warna Pelangi, Jom Cuba Resepi ‘Semperit Cream Cheese’ Rangup Ini

Azim ‘Bukan Gadis Biasa’ Rajin Share Resipi Masak, Tapi Mulut Laju Kalah Rapper

Sebenarnya pandai memasak & rajin kongsi resipi…tapi penerangan win habis

Walaupun karakter Azim gemar busybody, tapi insan yang menjayakan watak terbabit sebenarnya amat meminati dunia masakan. Pemuda dikenali sebagai Ash ini juga sering berkongsi beberapa resipi menarik terutamanya sempena bulan puasa ini dengan cara penerangan yang sangat unik dan lucu di Instagram miliknya.


View this post on Instagram

Paprik Ayam Pap pap siap Ayam Nampla Carrot Bunga kobis Serai Bawang putih Bawang merah Cili padi Tomato Daun limau purut Sos cili Sos tomato Kicap manis Cili mesin Halia Okay guys untuk ramadhan day 3 kita buat paprik pap pap siap. Semudah Abc, takdee lagi suami teringin nak makan paprik ayam dekat kedai kakleha baju ketat kedai tomyam simpang rumah lagi. Masukkan cili mesin bersama bawang putih, bawang merah, halia, serai, daun limau purut tumis sehingga naik bau atau pecah minyak. Lepas tu masukkan ayam yang kau dah potong kecik kecik okay. Lepas tu bila ayam tu nampak dah kecut masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram kicap manis, nampla. Lepas tu masukkan air sedikit dan tunggu sampai kering. Bila agak agak dah kering sikit masukkan garam, gula, chicken stock. Kau adjust lah ikut lidah kau okay. Lepas tu masukkn sayuran kobis, carrot & tomato lepas tu kau gaul gaul dah siapp. Makan makan hmm shoshedap shoshedap. Tiberrr Selamat mencuba. Ramadhan day 3 @shoshedap #shoshedap #ashhmasak #ramadhan #paprikayam #seharisatumenu #kalaurajinadadua

A post shared by @ ashhryyyyy on

View this post on Instagram

Soufflé Pancake Abeee Joe Dale Bee Tepung Gandum Baking Powder Esen Vanilla Gula Telur Okay simple je rupanya nak membuat Japanese pancake ni . Pap pap pap siappp. Boleh buat utk tok laki make. Tiberr Ambik kuning telur dulu 3 bijik, masukkan esen vanilla, masukkan baking powder sesudu kecik, 3 sudu makan teping gandum. Tepung gandum & baking powder kene ayak tauuu lepas tu susu cair 3 sudu. Lepas tu pukul sebati. Adunan yang lain pulakkk, putih telir gula 4 sudu lepas tu pukul sampai dia bertanduk. Bila dah bertanduk maksudnya dia dah gebu & boleh dicampurkan adunan pertama. Kacau sampai sebati. Lepas tu pulak, kau masak atas kuali. Takyah minyak buat bulat bulat lepas tu dah siapp. Makan makan hmm shoshedap shoshedap tiberr. Abeee dale lagi beeee @_johanarif Selamat mencuba. #ashhmasak #soufflepancake #shoshedap

A post shared by @ ashhryyyyy on

Masak juadah lain boleh…tapi bila buat kek masih lagi fail

Walaupun hidangan lain berjaya dimasak dan nampak lazat sekali, tapi Ash mengakui bahawa dia masih belum mahir untuk membuat kek. Menerusi posting baru-baru ini, percubaannya untuk menghasilkan marble cake gagal walaupun cukup semangat berkongsi prosesnya. Gara-gara itu, dia sempat berseloroh perlu menghadiri kelas atau bengkel masakan demi memperbaiki skilnya.

View this post on Instagram

Kek Marble Milo Milo Tepung kek Baking powder Baking soda Gula castor Telur Butter Okay aku google wah senang bertoll nak buat cake marble ni. So aku pun buatlahhh. Butter, gula kastor , esen vanilla whisk kan sampi dia jadi soft lepas tu je bila dah soft mcm tu masukkan telur. Whisk sampai dia kembang & soft jugak. Lepas tu masukkan tepung kek sedikit demi sedikit bersama baking powder & baking soda. Bila semua dah sebati kau bahagikan kepada dua bahagian sebab nak buat dua flavor. So satu aku guna milo satu lagi perasaan vanilla. And then masukkan satu lapisan demi satu lapisan lepas tu bila dah full kau garitkan guna lidi baru jadi cantik. Bakar suhu 160 selama 1 jam. Sementara tunggu sejam aku buat apa yang patutlahh. Aku mandi, pakai baju & sebagainya. Lepas tu tadaa . Siapppppp. 😂 shosheddddd! Tak payah cuba! P/s ; aku masih lagi failed baking! 😭 aku mmg nak kene pergi kelas ni. Gerammm! #ashhmasak #ashhMemangfailedbaking #shoshedap #shoshed

A post shared by @ ashhryyyyy on

Azim ‘Bukan Gadis Biasa’ Rajin Share Resipi Masak, Tapi Mulut Laju Kalah Rapper

Laju gila tak tergigit lidah ke? Dia yang bercakap, kita yang semput mendengarnya

Menjengah ke ruangan komen pula, rata-rata pengikutnya terkesima apabila mendengar percakapannya yang sangat laju itu. Selain terhibur mengenai perkata itu, mereka turut berseloroh bahawa penat mendengar bebelan Ash yang jauh lagi dahsyat daripada rapper.

Azim ‘Bukan Gadis Biasa’ Rajin Share Resipi Masak, Tapi Mulut Laju Kalah Rapper


Azim ‘Bukan Gadis Biasa’ Rajin Share Resipi Masak, Tapi Mulut Laju Kalah Rapper

Azim ‘Bukan Gadis Biasa’ Rajin Share Resipi Masak, Tapi Mulut Laju Kalah Rapper

Sumber: IG ashhryyyyy


Nak cerita lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia di https://t.me/kisahdunia

Sharing is caring!

Facebook

Telegram