Viral

Awas Sujud Dahi Berlapik Telekung, Wanita Ini Tunjuk Cara Agar Solat Kita Sah

Awas Sujud Dahi Berlapik Telekung, Wanita Ini Tunjuk Cara Agar Solat Kita Sah

Sharing is caring!

Kewajiban bersujud pada Allah menerusi solat lima waktu tidak perlu dipertikaikan lagi. Bahkan apabila nyawa sudah dicabut daripada badan saat ajal menjemput nantit, perkara pertama yang akan ditanya adalah mengenai solat. Selain menjaga waktu solat, kualitinya juga perlu dijaga kerana sesetengah daripada kita kerap melakukan khilaf dalam tidak sedar.


BACA : Orang Lelaki Wajib Ambil Tahu, Jatuh Dosa Ke Tinggalkan Solat Jumaat 3 Kali?

Ramai wanita tak sedar banyak buat silap ketika sujud

Salah satu yang dimaksudkan adalah kekhilafan melakukan sujud ketika dahi sedang berlapik dengan telekung selain sejadah. Nampak remeh bukan? Mungkin juga sudah bertahun-tahun anda menganggap ia sebagai perkara biasa. Namun perkongsian daripada wanita bernama Aishah Hijanah ini telah membuka mata ramai. Menurut tertib ditunjukkan olehnya, dahi kita hanya dibolehkan bersujud atas fabrik yang sudah siap dihamparkan sebelum mula menunaikan solat.


View this post on Instagram

CARA SUJUD WANITA _ Ramai juga yg DM Aisyah minta tunjukkan cara. So sini Aisyah share sikit, tapi kalau apa yg Aisyah share ni salah, korang boleh share ilmu dekat bawah juga okay _ 1. Dahi tak boleh berlapik dgn apa-apa pakaian yg kita bawa bersama dlm solat. Contohnya telekung, tudung, ridha (yg kita letak dekat bahu drpd awal solat), kopiah, songkok, serban, purdah, niqab. Senang cerita, pakaian yg melekat kita masa solat _ 2. Tetapi, kalau sebelum solat, kita buka purdah kita, then kita letak dekat tempat sujud, ataupun kita guna sejadah, kain putih mcm nenek-nenek selalu buat, ridha yg kita mmg letak dekat tempat sujud sebelum solat, maka boleh kalau dahi kita sujud di atasnya. Ingat, apa-apa yg tak bersambung/melekat pd pakaian yg kita pakai dlm solat, itu boleh. _ 3. Tapak tangan? Tapak tangan kalau berlapik, tak apa. Yang pentingnya adalah dahi. Dahi tak boleh ada halangan drpd tempat sujud. Tapak tangan kalau terlapik dgn telekung tak apa _ 4. Kalau telekung terbang sbb angin kuat sgt, tarik telekung tu supaya tak menghalang dahi drpd kena tempat sujud _ Semoga manfaat, TAG 7 KAWAN PEREMPUAN KORANG! @hijanahhaul @hijanahhaulbooks

A post shared by AISYAH HIJANAH (@aisyahhijanah) on

Solat tak sah jika dahi berlapik dengan pakaian kita

Bukan sahaja buat golongan wanita, sebenarnya lelaki juga kadangkala mengalami situasi ini. Bezanya, mungkin sujud mereka terhalang akibat rambut berjurai jatuh, kain baju mahupun kopiah yang tiba-tiba menutupi dahi. Bagi memberikan pemahaman yang tepat, sebenarnya Ustaz Azhar Idrus pernah berkongsikan penjelasannya sebelum ini. Tegasnya anda dahi berlapik dengan fabrik yang terdiri daripada pakaian kita sendiri, solat itu adalah tidak sah.


Sumber : Instagram Aishah Hijanah dan YouTube Shahzaro

Nak cerita lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia di https://t.me/kisahdunia

Awas Sujud Dahi Berlapik Telekung, Wanita Ini Tunjuk Cara Agar Solat Kita Sah

Sharing is caring!

Facebook

Telegram