Santai Viral

Antara Artis Malaysia Yang Telah Meninggal Dunia

Antara Artis Malaysia Yang Telah Meninggal Dunia

Sharing is caring!

Ajal tidak mengira usia, tak kenal siapa. Tidak juga cepat sesaat atau lambat sesaat. Jika ajalnya sudah tiba, maka pergilah dia menghadap Allah yang Maha Esa. Bila berbicara ajal, pasti ramai yang tertanya-tanya, apakah kita sudah bersedia untuk menghadapNya. Apakah amal kebaikan yang telah kita lakukan ketika hidup di dunia. Cukupkah nanti amalan yang kita bawa untuk dihitung di alam sana. Wallahualam. Apa yang pasti, lakukan kebaikan tanpa henti, cukupkan amalan selagi ada.

Pasti ada di antara kita yang  pernah merasa kehilangan orang tersayang. Samada dari kalangan keluarga, sahabat, mahupun saudara mara. Apa yang pasti, kehilangan seperti ini adalah kehilangan yang amat sakit dan terasa. Kerana kita tahu, kita tidak akan berpeluang lagi untuk bertemu mereka yang telah pergi selamanya melainkan diizinkan Allah untuk bertemu di alam sana.

Masih ingatkah anda pada mereka yang telah pergi? Di sini, admin ingin berkongsi senarai artis Malaysia telah meninggal dunia dan mungkin ada di antara mereka yang kita sudah lupa. Dalam masa yang sama, mereka tidak luput dari ingatan kita dan sama-sama sedekahkan al-fatihah buat mereka yang telah pergi.

1. Yanie (Mentor)

Antara Artis Malaysia Yang Telah Meninggal Dunia

Siti Suriani Julkarim atau lebih dikenali sebagai Yanie (mentor) telah menghembuskan nafas terakhir beliau di Hospital Keningau. Beliau meninggal dunia pada 21 Mac 2010 ketika di usia muda akibat penyakit ketumbugan pada paru-paru. Allahyarham sebelum ini dikenali daripada program realiti Mentor, tv3. Al-Fatihah.


2. Achik (Spin)

Antara Artis Malaysia Yang Telah Meninggal Dunia

Abdillah Murad Md Shari atau lebih dikenali sebagai Achik Spin juga meninggal pada usia yang muda iaitu ketika arwah berusia 28 tahun. Allayarham Achik meninggal dunia akibat kemalangan jalanraya di KM 14 Lebuhraya Kajang Seremban pada 17 April 2010. Kemalangan tersebut juga mengakibatkan terjadinya kebakaran yang memusnahkan keretanya, Toyota Estima. Al-fatihah.

3. Din Beramboi

Antara Artis Malaysia Yang Telah Meninggal Dunia

Mior Ahmad Fuad Mior Badri atau lebih dikenali sebagai Din Beramboi telah kembali ke rahmatullah di Hospital Selayang akibat demam denggi berdarah pada 2 April 2010. Pemergian arwah pada saat itu disaksi oleh rakannya iaitu Zul Yahya, Ifa Raziah dan Azwan Ali.

4. Faizal Yusof

Antara Artis Malaysia Yang Telah Meninggal Dunia

Faizal Yusof adalah seorang pelakon muda yang berbakat besar. Allahyarham juga merupakan bekas suami penyanyi, Nana sebelum berkahwin lain. Arwah meninggal dunia akibat serangan jantung dan pemergiannya disaksikan oleh ahli-ahli keluarga dan sahabat terdekat.


5. Hani Mohsin

Antara Artis Malaysia Yang Telah Meninggal DuniaRamai tahu Hani Mohsin juga seorang pelakon yang sangat berbakat. Arwah pernah mendirikan rumahtangga bersama aktres dan produser Tiara Jacquelina dan dikurniakan sperang cahaya mata perempuan, Hani Karmila. Namun mereka bercerai setelah 5 tahun bersama. Beliau meninggal dunia ketika sedang menunggu penerbangan di Terminal Tambang Murah (KLIA) ke Pulau Langkawi untuk melancong bersama anaknya. Arwah telah jatuh pengsan dan disahkan meninggal dunia kerana serangan jantung.

6. Izwan Pilus

Antara Artis Malaysia Yang Telah Meninggal Dunia

Berita kehilangan yang amat dirasai ketika perginya finalis Bintang RTM secara mengejut, Izwan Pilus. Arwah yang terkenal dengan lagu ‘Kembali Senyum’ kembali ke rahmatullah pada usia 32 tahun di Wad ICU Hospital Ampang akibat jangkitan kuman dalam darah dan kegagalan organ dalaman. Sebelum meninggal, beliau meninggalkan tulisan terakhir beliau yang berbunyi

“Tidak lena tidur malam tadi sebab sakit perut ‘bloated’ dek minum protein..Huh!! So i need my sleep now!!”

6. Yus Jambu

Antara Artis Malaysia Yang Telah Meninggal Dunia

Yussry Bin Edoo atau lebih dikenali sebagai Yus Raja Lawak atau dan Yus Jambu meninggal dunia pada 30 November 2015. Pemergian Pak Yus secara tiba-tiba telah mengejutkan semua pihak termasuk dalam kalangan peminat. Ramai rakan-rakannya yang sangat terasa akan kepergiannya berikutan peribadinya suka menghiburkan orang lain. Arwah Pak Yus dikatakan mengalami sesak nafas setelah selesai membuat persembahan di Dataran Merdeka dan meninggal dunia di Hospital Selayang pada pukul 12.30 pagi.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas mereka dan ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman. Jasadnya sudah tiada, namun memori yang ditinggal buat kita semua membuatkan kita tahu akan hadirnya mereka di persada seni suatu ketika dahulu. Al-fatihah.


Sharing is caring!

Facebook

Telegram