Inspirasi Semasa

Angkut 40 Anak Murid Saksi Konvokesyen, Graduan Pendidikan Ini Cetus Inspirasi

Konvokesyen merupakan upacara kemuncak yang didambakan oleh setiap orang pelajar. Simboliknya hari tersebut adalah untuk membuktikan bahawa para pelajar sudah berjaya menamatkan pengajian masing-masing. Bagi kebanyakan graduan di luar sana, mereka pasti berkongsi detik gemilang itu bersama ibu bapa dan ahli keluarga yang terdekat. Namun, lain pula ceritanya dengan seorang guru dari Sekolah Menengah Kebangsaan Dato Undang Syed Ali Al Jufri (DUSAJ) baru-baru ini.

BACA: Tunduk Hormat Kepada Ibu Bapa Pensyarah, Aksi Graduan UKM Undang Sebak

Sewa bas untuk 40 orang pelajar

Guru yang dimaksudkan ialah Azriah Mohd Amir. Dia turut diraikan sebagai salah seorang graduan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Menurut portal Harian Metro, dia sanggup mengeluarkan wang sendiri bagi membawa seramai 40 orang pelajar dengan sebuah bas semata-mata untuk hadir menyaksikan istiadat konvokesyen yang sedang berlangsung di sana.

Kredit foto Harian Metro

Bagi motivasi kepada pelajar

 Mengulas lanjut, graduan Sarjana Pendidikan Bimbingan dan Kaunseling itu berkata perkara itu dilakukan secara sukarela olehnya untuk memberi motivasi kepada pelajar agar gigih menuntut ilmu sehingga ke menara gading. Bahkan, Azriah juga mahu pelajar merasai betapa manisnya detik bergraduasi itu.

Bangga pertama kali saksikan majlis konvokesyen

Dalam masa yang sama, seorang pelajar yang bernama Fatin Syahirah Ahmad Hamidi berkata tindakan guru itu sememangnya menyuntik semangat untuk belajar hingga ke peringkat lebih tinggi. Biarpun hanya melihat istiadat konvokesyen itu menerusi layar besar di hadapan Dewan Canselor Tun Abdul Razak (DECTAR), remaja perempuan itu tetap menghargai pengorbanan Azriah yang berusaha membawa dia dan rakan-rakan ke sana.

Sumber: Harian Metro

 

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Telegram