Fesyen & Gaya Hidup Realiti Hidup Semasa

Alat Penebuk Tersekat Di Telinga Bayi, Ini Nasihat Pakar Buat Semua Ibu Bapa!

Bertindik atau memakai subang pada telinga adalah antara tradisi kecantikan yang diamalkan sejak dulu lagi. Namun begitu, perkara tersebut tidak boleh diambil ringan kerana hakikatnya ia juga mampu mendatangkan risiko pada kesihatan, lebih-lebih lagi apabila tidak dikendalikan oleh orang yang pakar.

BACA: Petronas Berjanji CSR Akan Diberi Tanggungjawab Utama Di Sarawak

Gambar sekadar hiasan

Selain itu, terdapat juga trend yang sering dilakukan oleh segelintir ibu bapa untuk menindikkan anak dari usia bayi lagi. Perkara ini selalunya dibuat menjelang majlis akikah mahupun hari jadi anak demi tampak cantik di hadapan orang ramai.

Gambar sekadar hiasan

Walaupun begitu, malang tidak berbau seperti kejadian yang terjadi dalam video yang sedang hangat tular di laman sosial baru-baru ini. Dalam paparan tersebut, dilihat seorang ibu sedang menemani anak kecilnya ketika ditindik oleh 2 orang wanita sekaligus. Tapi akhirnya bayi itu menangis kerana alat penebuk telah tersekat di telinganya.

Hati hati ibu bapa yang nak mencantikkan anak kecil

Menurut pakar perubatan, Dr Zubaidi Haji Ahmad dalam blognya, amalan menindik bayi boleh saja dilakukan. Cuma ada syarat tertentu yang perlu dipatuhi untuk mengelakkan daripada perkara yang tidak diingini berlaku, seperti kejang dan sawan.

Selain itu, penceramah terkenal, Ustaz Azhar Idrus pula menyatakan yang bertindik itu hukumnya harus dalam agama bagi kaum wanita. Tetapi cukuplah sekadar yang perlu sahaja agar tidak terikut sangat dengan trend dan nafsu untuk nampak cantik semata-mata.

Ust Azhar Idrus- Tindik : Bertindik Lebih

Dalam pada itu, tindakan wanita serta 2 petugas yang melakukan perkara tersebut dikecam oleh majoriti netizen kerana menyakiti anak kecil yang masih tidak tahu apa-apa.

Berhenti la buat kerja tak berfaedah

Bagi dia besar sikit…tak tau apa

Yang dia buat serentak buat apa

Nanti pakai tudung jugak

Kemahuan dia sendiri tanpa paksaan

Sumber: Dr Zubaidi Haji Ahmad, FB Viral Media Johor & Youtube shahzaro

1
like
love
1
haha
1
wow
sad
3
angry