Gadjet Semasa

Akibat Penggunaan Gadjet Terlalu Lama, Mata Budak Ini…

Zaman sekarang teknologi media seperti telefon pintar, komputer dan juga tablet semakin meluas digunakan oleh golongan muda, tua dan juga kanak-kanak. Namun, penggunaan telefon pintar terutamanya mempunyai kesan positif juga negatif terhadap kanak-kanak terutamanya.

BACA : Petronas Berjanji CSR Akan Diberi Tanggungjawab Utama Di Sarawak

Gambar Sekadar Hiasan

Terbaru, perkongsian mengenai seorang budak yang terdedah dengan telefon bimbit sehingga mengakibatkan pembedahan dijalankan ke atasnya.

 

Kejadian yang dikongsikan itu dipercayai berlaku di luar negara. Katanya, kanak-kanak yang berusia 4 tahun itu sering terdedah dengan skrin telefon pintar terlalu lama sehinggakan matanya bermasalah dan terpaksa dibedah. Ini berikutan kanak-kanak diberikan telefon pintar untuk mendiamkan mereka dan mengawal tingkah laku tetapi sebaliknya yang berlaku.

Akibat perkongsian tersebut, para netizen menyatakan kerunsingan dan kebimbangan masing-masing akan penggunaan gadjet yang melibatkan anak-anak mereka memandang skrin terlalu lama. Ramai yang mengambil langkah berjaga-jaga agar kejadian begini tidak berlaku terhadap anak masing-masing.

Jangan kasi ipad lagi. Lantaklah penuh mainan dalam rumah ni…

Bagi je buku dengan kaler. Mainan kedai rm2 elok la nanti.

Kenal ajar dari baby lagi untuk kenal buku bukan kenal fon dulu.

I nyesal sangat dulu memang bagi anak handphone. Tup-tup…

Nampaknya penggunaan gadjet sebegini banyak berlaku di kalangan kanak-kanak pada masa kini. Perkara ini membimbangkan kerana jika terlalu kerap boleh mengakibatkan banyak masalah lain yang berlaku. Tetapi jika dalam keadaan terkawal ia masih boleh dibendung.

Sumber : Viral Johor