Santai Semasa

“Abah Aku Dulu Cikgu Disiplin. Ada Budak Conteng Toilet, Panggil Macam-Macam..”

Semalam viral di media sosial apabila seorang ibu bertindak memarahi guru di sebuah sekolah di Johor yang merotan anak murid perempuannya sehingga berbirat. Sejauh mana kebenarannya, perkara itu kini sedang disiasat oleh pihak atasan. Namun, lain pula bagi kisah pengguna Twitter apabila dia menceritakan mengenai ayahnya yang juga seorang guru disiplin satu masa dahulu.

BACA : Tak Pernah Missed Buat Chemo, Gadis Ini Kongsi Perjalanan Bebas Barah Limfoma!

Abah aku dulu cikgu disiplin. Ada budak conteng dinding toilet, panggil dia macam-macam..

Meskipun begitu, ayahnya tidak cepat melatah malah dengan tenang memanggil kedua-dua ibu bapa pelajar tersebut ke sekolah dan bawa mereka pergi ke tandas tersebut. Perkara itu membuatkan ibu bapa pelajar terbabit merah padam kerana mengetahui kebenaran apa yang dilakukan oleh anak mereka.

“Cikgu suruh dia carutkan kami?”

Gambar Sekadar Hiasan

Bengang budak tu mengadu tapi cerita tak habis

Sebaik melihat bukti hasil seni yang dibuat oleh anaknya, bapa pelajar tersebut terus terajangnya masuk ke dalam tandas itu.

Bapak budak tu minta maaf kat abah

Tapi ayahnya telah merancang sesuatu selepas insiden itu berlaku apabila dia meminta ibu bapa pelajar tersebut untuk membeli cat dan mengecat semula tandas yang diconteng.

Budak tu pun cat tandas. Bapak dia jadi supervisor.

Disebabkan tweet ini mendapat 2 ribu lebih retweet daripada netizen, dia akhirnya mendedahkan wajah ayahnya di entri tersebut dan berharap agar orang ramai mendoakan yang baik-baik.

Mengetahui apa dilakukan oleh ayahnya itu turut mendapat perhatian ramai apabila para netizen menyokong tindakannya.

Good teacher. Suka macam mana dia bermain dengan psikologi

Dulu masa sekolah nak cakap dengan cikgu je takut

Bapak ko memang pendidik yang sebenar

Sumber : Twitter cheryna27