Gadjet Realiti Hidup Viral

3 Tahun Masih Tak Boleh Cakap? Nurse Kata Normal Tapi Bila Check Rupanya..

Tumbesaran setiap anak itu berbeza, bergantung pada cara asuhan ibu bapa, keadaan persekitaran, dan juga gen yang dibawa tubuh mereka. Ada yang sudah mampu bertatih seawal usia 8 bulan, namun ada pula yang sudah setahun lebih masih belum pandai berjalan. Dalam banyak-banyak ciri tersebut, kebolehan dan kepantasan anak untuk bertutur merupakan antara perkara yang dipandang serius oleh golongan ibu bapa.

Gambar sekadar hiasan

BACA: Kumpul Tali Pusat Anak Konon Tak Bagi Gaduh, Rupanya Selama Ni Salah Simpan!

Seorang wanita di Facebook telah menceritakan pengalaman anak lelakinya yang tidak boleh bertutur walaupun hampir berusia 3 tahun. Bila dibawa ke klinik, seorang jururawat menyatakan ia normal dan tiada perlunya merujuk perkara itu ke pakar.

Namun, wanita ini tetap berkeras ingin berjumpa d0ktor pakar kanak-kanak demi kebaikan anaknya dan setelah diperiksa, rupanya anak tersebut mengalami ‘speech delay’ ataupun lambat memulakan pertuturan.

Iman hampir 3 tahun.. tak seperti kanak-kanak sebaya dia 

Disahkan speech delay.. seperti budak setahun setengah 

Apa jadi kalau ikut cakap nurse tu? 

Terdahulu, wanita ini ada berkongsi satu status panjang yang mengaitkan masalah speech delay dalam kalangan kanak-kanak dengan penggunaan gajet. Dia berpendapat bahawa penggunaan gajet yang berlebihan boleh menjadi antara faktor kanak-kanak lambat bertutur.

Ada yang berlari2.. pegang gadjet, senyap, khusyuk 

Ni pemandangan pagi tadi dekat Klinik ORL 

Gadjet ni pun menyumbang terbantutnya perkembangan otak 

Tak boleh harap terapi je.. ibu ayah main peranan

Beberapa ibu bapa lain turut berkongsi masalah yang hampir sama dihadapi anak-anak mereka di dalam ruangan komen.

Makan pun taknak, phone je 24 jam.. menyesal 

Anak sulung saya speech delay.. salah saya jugak bagi gadjet

Namun, ada juga segelintir yang menidakkan pendapat wanita ini kerana apa yang berlaku pada anak mereka tiada kaitan dengan penggunaan gadjet.

7 tahun speech delay. Tak pernah pegang gadjet 

Rasanya bukan sbb gadjet.. kurang kesedaran 

Dari kecik tak pernah bagi.. disahkan autisme

Kesimpulannya, punca-punca yang menyebabkan speech delay dalam kalangan kanak-kanak tidak hanya berpunca daripada penggunaan gadjet semata-mata. Tapi ia boleh terjadi disebabkan faktor genetik dan juga persekitaran kanak-kanak tersebut.

Dalam masa sama, ibu bapa tidak boleh hanya berharap pada terapi d0ktor semata-mata dalam meningkatkan kebolehan bertutur anak-anak, sebaliknya harus memainkan perana utama dari rumah.

Sumber: Facebook Norizaidah Sohefudin

8
like
2
love
2
haha
wow
sad
angry

- Kerja Kosong | Latihan Industri | Praktikal. Klik untuk Info lanjut.

Kisah Dunia

Tunggu sekejap yer..

0