Cinta & Perhubungan Inspirasi Semasa

24 Tahun Terpisah : “Jika jodoh dengan tunang lama, saya terima”

24 Tahun Terpisah : "Jika jodoh dengan tunang lama, saya terima" 1
Rasaflix

Sharing is caring!

24 Tahun Terpisah : "Jika jodoh dengan tunang lama, saya terima" 2

Jika ada jodoh, rakyat Malaysia yang terkandas di Kemboja selama 24 tahun, Mohd Zulkifli Jefri, tidak menolak ketentuan andai disatukan kembali dengan bekas tunangnya Musyahadah Hassan, 46, dalam tempoh terdekat. Bagaimanapun, Mohd Zulkifli, 54, berkata keputusan itu perlu mengambil kira persetujuan tiga anaknya, Mohd Abadi, 29; Mohd Asmadi; 28; dan Syakila, 25; hasil perkahwinan dengan bekas isteri pada 1987.

“Kita mahu pendapat anak-anak juga. Jika semua anggota keluarga setuju, saya terima kerana saya tidak mahu melukakan hati dan perasaan anak-anak dan jika mereka bersetuju saya akan teruskan,” katanya kepada BERNAMA di sini.

Mohd Zulkifli dan Musyahadah mempunyai hubungan kekeluargaan dan bertunang pada 1980 sebelum terputus. Abang Mohd Zulkifli, Mohd Said Jefri, 57, berkata rancangan menyatukan adiknya dengan Musyahadah telah dibincangkan dan dipersetujui keluarga kedua-dua belah pihak.


“Musyahadah tidak pernah mendirikan rumah tangga, mungkin ini jodoh mereka, ” katanya sambil menambah jika tiada halangan rancangan perkahwinan akan diteruskan pada Aidilfitri ini. Sementara itu, ketibaan Mohd Zulkifli di kampung halamannya di Tambisan dekat sini, petang semalam disambut dengan kegembiraan oleh anak dan anggota keluarganya.

Anak keduanya, Asmadi, berkata peluang mendakap ayahnya kembali seperti bermimpi kerana sejujurnya, mereka adik-beradik menyangka Mohd Zulkifli telah meninggal dunia. “Kami pernah membuat tahlil di masjid kerana menganggap beliau sudah tiada,” katanya lagi. Syakila pula bersyukur kerana Allah memakbulkan doanya untuk bertemu dengan ayahnya selepas ditinggalkan tanpa khabar berita ketika berusia dua tahun.

“Saya tidak pernah terbayang wajah ayah dan tidak terfikir bila dapat cium, peluk ayah. Pertemuan ini macam ndak (tidak) percaya. “Tapi dalam hati, saya sentiasa berharap dapat jumpa beliau walaupun tidak tahu rupa dan Alhamdulillah, Tuhan kabulkan doa kami,” katanya dengan nada sebak.


Sabtu lalu, Mohd Zulkifli yang sebelum ini dilaporkan terkandas di Kemboja kerana ketiadaan dokumen perjalanan, disambut oleh empat anggota keluarganya termasuk bapa saudaranya, Mustapah Ali, 57, di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu .

Sumber : bharian


Kisah Dunia Advertisement Slot

Nak cerita lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia di https://t.me/kisahdunia

Sharing is caring!

Telegram

Kisah Dunia Nak cerita viral & trending setiap hari? Tidak Ya