Realiti Hidup Semasa

12 Tahun Tinggal Di Pondok Usang, 5 Beranak Berbuka Nasi Berlaukkan Ikan Kering

Di saat orang lain menjamu selera dengan juadah enak, masih terdapat juga golongan hanya makan sekadar untuk menghilangkan rasa lapar. Itulah yang dapat digambarkan dengan kehidupan 5 beranak di Kampung Jaya, Gua Musang ini apabila mereka hanya mampu menjamah berupa nasi yang berlaukkan ikan kering serta kuah budu sahaja untuk berbuka puasa dan bersahur juadah  kerana kemiskinan hidup.

BACA : Sebak! Isteri Baru 20 Hari Bersalin, Keluarga Daif & Melarat Perlu Bantuan

Kredit Foto : Metro

Malah, makanan tersebut telah menjadi menu harian sejak mereka tinggal di pondok usang itu kira-kira 12 tahun lalu. Hal ini kerana mereka tidak mampu menyediakan lauk seperti ayam atau ikan sepertimana juadah orang lain.

Banyak kali anak minta lauk ayam

Pendapatan suami saya, Amran Roseh, 37, hanya sekitar RM300 sebulan bekerja kampung termasuklah membersihkan kebun penduduk kampung dengan upah yang tidak menentu dan jumlah tersebut tidak mencukupi. Saya tidak boleh menolong suami menambahkan rezeki kerana menghidap asma dan sawan sejak saya berusia 15 tahun.

Pondok usang jadi tempat tinggal

Kredit Foto : Metro

Kami 5 beranak terpaksa tidur berhimpit dalam pondok ini dan apabila hujan turun, masing-masing akan mengengsot ke tempat yang selamat kerana atap bocor.

Harap anak sulung memancing ikan untuk jadikan lauk

Kehidupan daif 5 beranak ini jelas sekali telah menarik perhatian ramai apabila rata-rata netizen turut berasa simpati dengan nasib mereka dan mendoakannya.

Bulan mulia ini insyaAllah ada insan2 mulia sudi menderma

Teringin makan lauk ayam? Syahdunya dengar..

Semoga Allah beri rezeki yang melimpah 

Sumber : Harian Metro

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Maaf

Sila matikan Ad Blocker untuk membaca artikel dalam portal ini