• Jawatan Kosong
  • Pengiklanan
Monday, June 9, 2025
  • Login
Kisah Dunia
  • Home
  • Semasa
  • Viral
  • Cinta & Perhubungan
    • Realiti Hidup
    • Inspirasi
  • Fesyen & Gaya Hidup
  • Hiburan
  • Jawatan Kosong
  • Pengiklanan
No Result
View All Result
  • Home
  • Semasa
  • Viral
  • Cinta & Perhubungan
    • Realiti Hidup
    • Inspirasi
  • Fesyen & Gaya Hidup
  • Hiburan
  • Jawatan Kosong
  • Pengiklanan
No Result
View All Result
Kisah Dunia
No Result
View All Result
Home Semasa

TPM Haramkan Upacara ‘Jerusalem’s Jubilee’ Pada 15-18 Jun Di Melaka

7th June 2017
in Semasa
TPM Haramkan Upacara ‘Jerusalem’s Jubilee’ Pada 15-18 Jun Di Melaka
618
SHARES
1.2k
VIEWS
Share on FacebookShare on X
Follow WhatsApp Channel Kisah Dunia Follow Telegram Group Kisah Dunia

Jerusalem Jubilee merupakan upacara yang disambut untuk meraikan kejayaan rejim Israel merampas kota Jerusalem dalam peperangan 6 hari pada tahun 1976. Perayaan ini diangkat sebagai Hari Kebangsaan Israel, dan Kristian Evangelis di Malaysia sempena tahun ke 50.

TPM Haramkan Upacara ‘Jerusalem’s Jubilee’ Pada 15-18 Jun Di Melaka

Ini bertentangan dengan Hari Nakbah di mana pada tarikh ini seramai lebih kurang 700,00 orang rakyat Palestin dihalau daripada tanah air mereka kerana Israel menjadikan negara Palestin sebagai negara tidak diiktiraf Israel.

Beberapa individu dan pertubuhan menentang keras perayaan ini diadakan di Malaysia.

Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Bukit Katil telah membuat laporan polis bagi membantah upacara ini. Ketua pergerakan itu, Rohazam Bakar memberitahu bahawa Pemuda UMNO menolak sekeras-kerasnya sambutan itu di adakan di Melaka. Beliau juga ingin mengenalpasti penganjur dan dalang yang mengadakan aktiviti ini kerana tidak peka dengan sensitiviti rakyat Malaysia terhadap negara Israel.

Kami Pemuda UMNO menolak sekeras-kerasnya sambutan ini diadakan di Malaysia terutamanya di bumi Melaka ini!. Malaysia tidak mengiktiraf Negara Yahudi -Rohazam Bakar, Ketua Pemuda UMNO Bahagian Bukit Katil

Laporan polis telah dibuat pada 5.30 petang 5 Jun yang lalu. Mereka telah mengajak orang ramai untuk hadir bersama-sama untuk membantah upacara berkenaan ketika laporan di buat.

Ketua Menteri Melaka ketika ditemui di Persidangan Dewan Undangan Negeri Melaka ke-13 memberitahu bahawa pihak Kerajaan Negeri sedia maklum mengenai penyebaran berkenaan tetapi mereka (Kerajaan Negeri) tidak pernah menerima permohonan dan melulusakan aktiviti sedemikian.

TPM Haramkan Upacara ‘Jerusalem’s Jubilee’ Pada 15-18 Jun Di Melaka

Untuk makluman, Kerajaan Negeri tidak pernah menerima (permohonan) apatah lagi hendak meluluskan – Datuk Seri Idris Haron, Ketua Menteri Melaka

Menurut Mufti Melaka, Datuk Halim Tawil memberitahu media bahawa perayaan ini secara terang-terangan mempunyai agenda tersendiri yang boleh mengugat kestabilan negara dan rantau ASEAN.

Sebagai umat Islam, kita bukan menghalang tetapi melihatnya sebagai satu agenda tersendiri yang tiada kena mengena dengan amalan masyarakat Kristian di Malaysia. -Datuk Halim Tawil, Mufti Melaka.

Isu ini mendapat perhatian daripada Dewan Ulama Pas di mana Ketua Penerangan Ulamak Pas Pusat, Mohd Asri Daud memaklumkan bahawa aktiviti ini mendapat kelulusan daripada Jerusalem House Of Prayer For All Nations (JHOPFAN). Badan ini dilaporkan memberikan sokongan kepada pihak Zionis untuk menggali kawasan di bawah Masjid Al-Aqsa bagi meruntuhkan masjid yang pernah menjadi kiblat pertama Umat Islam.

Beliau dalam kenyataan memberitahu bahawa Pas menghormati semua upacara keagamaan di Malaysia, tetapi haruslah tidak mencalarkan imej agama Islam sebagai agama rasmi persekutuan. Bagaimana upacara berkenaan boleh dilakukan di Malaysia sedangkan Malaysia antara negara yang mengutuk tindakan kejam Zionis yang memerintah negara Palestin, tambah dirinya lagi.

Upacara ini akhirnya dibatalkan apabila Dr. Seri Dr. Ahmad Zahidi Hamidi secara rasminya apabila beliau mengarahkan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) untuk membatalkan upacara berkenaan.

TPM Haramkan Upacara ‘Jerusalem’s Jubilee’ Pada 15-18 Jun Di Melaka

Kepada penganjur Jerusalem Jubilee, permit perjumpaan anda tidak diluluskan, permit anda dibatalkan dibawah arahan rasmi saya sebagai Menteri Dalam Negeri. Toleransi agama harus dijaga dan tolong hormati agama lain. Ada perkara tidak boleh dimaafkan jika ia menyentuh akidah dan dicabar oleh pihak tertentu. -Dr. Seri Dr. Ahmad Zahidi Hamidi, Timbalan Perdana Menteri

Pembatalan upacara itu diucap oleh beliau ketika menghadiri Program Penerapan Nilai-Nilai Murni Bulan Ramadan di Majlis Annur Batu 8, Ulu Kinta pada 5 Jun yang lalu.

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Tags: jerussalem jubille
Next Post
TPM Haramkan Upacara ‘Jerusalem’s Jubilee’ Pada 15-18 Jun Di Melaka

#QuranHour Langkah Pertama Sebelum Satu Rumah Satu Huffaz

@kisahduniadotcom
Nak Jemput - Kad Kahwin Digital Murah
Popcorn Organik Berperisa Karamel Mentega Sedap!
Smartphone Terpantas dengan Kamera Hebat & Bateri Tahan Lama
  • Jawatan Kosong
  • Pengiklanan

Penafian | Privacy Policy | Kayz Asia Sdn Bhd (1266393K)

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Home
  • Semasa
  • Viral
  • Cinta & Perhubungan
    • Realiti Hidup
    • Inspirasi
  • Fesyen & Gaya Hidup
  • Hiburan
  • Jawatan Kosong
  • Pengiklanan

Penafian | Privacy Policy | Kayz Asia Sdn Bhd (1266393K)