Isu kehilangan daging rendang berjumlah 200kg ketika influencer bernama Willie Salim membuat program sedekah makanan iftar di Palembang terus menjadi perbualan hangat di media sosial. Seperti yang beredar sebelum ini, Willie tergamam apabila dia mendapati kawah lauk itu licin sekelip mata selepas 15 minit dia pergi ke tandas.
Apa yang terjadi tidak mewakili seluruh imej Palembang
Walau bagaimanapun, ada saksi mendakwa semua itu terjadi atas silap Willie yang tidak membuat persiapan rapi dalam mengawal kawasan memasak itu sehingga ia diserbu meskipun belum siap sepenuhnya. Ekoran tempoh memasak yang begitu lama, mereka turut mendakwa Willie menukar rancangan dan membuat adegan sebegitu atas dasar hiburan supaya kontennya tampil lebih menarik. Dianggap memburukkan nama Kota Palembang, pemuda yang sebelum ini terkenal dengan kerja-kerja kebajikan ini telah pun melakukan permintaaan maaf dan menafikan dakwaan dia sengaja mereka-reka adegan berebut daging. Namun nampaknya, kemarahan Palembang terhadapnya masih belum reda.
Artikel Berkaitan :
👉 Walaupun Miskin, Adab Orang Papua Saat Terima Makanan Percuma Raih Pujian Ramai
👉 Bukan Saja Daging, Manisan Durian Juga Lesap Dicedok, Biji Diluah Ke Kawah Sama
👉 Influencer Masak Rendang Iftar, 200KG Daging Masih Mentah Licin Dikaut Penduduk
Budaya Semon telah dinodai oleh konten tidak bertanggungjawab…Kami takkan berdiam
Dalam perkembangan terbaru, Kesultanan Palembang turut menzahirkan rasa kecewa atas video Willie yang disifatkan merosakkan martabat kota berkenaan yang selama ini berpegang dengan Budaya Semon (rasa malu). Tegas Majelis Kesultanan Palembang Darussalam lagi, orang Palembang sangat menjunjung tinggi nilai etika dan hormat dalam tradisi makan mereka.
Sultan Mahmud Badaruddin IV haramkan Willie ke Palembang jika tidak minta maaf
Selain permohonan maaf secara terbuka di hadapan Majelis Kesultanan Palembang Darussalam sendiri, Willie juga diminta membuat ritual tepung tawar (meminta restu/keberkatan) bagi menebus kesalahan yang dilakukan beberapa hari lalu. Sekiranya Willie tidak melakukan seperti yang diminta, Kesultanan Palembang akan melafaz sumpah dan mengharamkan pemuda itu berpijak di bumi Palembang buat selama-lamanya.
KREDIT : Portal Bangka Tribunnews & YouTube KOMPAS.com
Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.