Meskipun masih kecil, anak-anak wajar dididik tentang sentuhan selamat vs tidak selamat. Ini bagi menanamkan kefahaman dalam diri mereka bahawa orang luar tidak boleh sesuka hati menyentuh bahagian tubuh tertentu hatta saudara rapat sendiri. Ini sekaligus boleh mengajar mereka untuk lindungi diri sendiri dan pandai meminta bantuan sekiranya ada sentuhan tidak sepatutnya berlaku.

Tadikan pakcik pegang Adik…Dia usap badan, letak tangan dia dalam baju Adik
Persis kisah dikongsikan seorang gadis ini, mungkin ia wajar dijadikan peringatan buat ibu bapa di luar sana. Sewaktu saudara-mara seronok balik berkumpul di kampung, terdapat seorang ‘Pak Menakan’ didapati sentiasa memerhatikan salah 1 anak buahnya yang masih kecil. Pada malam itu, kanak-kanak yang mesra digelar ‘Adik’ ini ada mengadu rasa takut kerana tubuhnya telah disentuh oleh lelaki tersebut dan ketika ia berlaku, tiada sesiapa menyedarinya.
Artikel Berkaitan :
👉 “Saya Ada Anak Dara, Tak Salah Kalau Saya Rasa Tak Selamat” – Nashkay
👉 Suami Didakwa ‘Sentuh’ Tubuh Adik Ipar Pada 2016, Laporan Polis Sudah Dibuat
👉 Kakak Usia 2 Sentuh Adik & Sebut “Masuk Mulut”, Rupanya Sudah ‘Dirosakkan’ Jiran

Kali ini aku nampak depan mata aku, hang memang silap besar
Sampailah keesokan hari ketika Adik mahu mandi di bilik air, bapa saudara yang sama masih lagi memerhati. Kemudian pada waktu petang, dia telah menyuruh Adik untuk duduk di atas ribanya. Sewaktu melihat tangannya sudah mula merayap ke dalam baju, gadis itu terus menyelamatkan Adik sebelum ‘menghamun’ Pak Menakan terbabit. Apa yang dikesalkan, gadis itu telah dimarahi oleh ibunya kerana dianggap bersikap kurang ajar terhadap pakcik sendiri. Walhal tanpa mereka sedari, keselamatan Adik di sana berada dalam situasi yang sangat membimbangkan ekoran keberadaan lelaki itu.

Aku rela dikatakan biadab sebab tak mahu tengok adik sepupu aku trauma
Tanpa menunggu lama, gadis itu terus mengemas barang-barang dan membawa Adik pergi dari situ. Meskipun digelar sebagai derhaka oleh ibunya, dia tidak kisah asalkan keselamatan Adik terjaga. Daripada kisah ini, dia berharap semoga ibu bapa lebih berwaspada dala memantau anak-anak kerana kini, keluarga terdekat pun boleh menjadi pelaku yang merosakkan kesucian kanak-kanak.
KREDIT : Thread nrwlynaaa
Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.