Fesyen & Gaya Hidup Santai

Lemah Tenaga Batin? Wanita Dedah Kesan Buruk Ubat Kuat Ramai Tak Tahu

Zaman kini, pelbagai ubat dan suplimen sama ada untuk tujuan kesihatan atau kecantikan banyak dijual di pasaran. Apa yang membimbangkan adalah semua produk tersebut tidak dihasilkan secara klinikal yang diiktiraf sebaliknya dihasilkan oleh golongan doktor jadian’ melalui kilang-kilang timbang kilo. Mereka kemudiannya melabel produk tersebut bertaraf tinggi kononnya  dihasilkan melalui kajian saintifik dan kaedah klinikal yang sebenar.

Gambar sekadar hiasan

BACA: Ramai Marah Ubat Lambat Dapat, Siti Hawa Jelaskan Prosedur Sebenar Di Farmasi

Hasilnya, wujudlah penguna-pengguna kurang bijak yang mengambil jalan mudah dengan membeli produk tersebut kerana terpedaya dengan testimoni dan kaedah pemasaran tanpa mengkaji terlebih dahulu bahan dan kandungan sesuatu produk.

Gambar sekadar hiasan

Salah satu contoh produk yang berleluasa pada masa kini ialah ubat kuat bagi tujuan mempertingkatkan tenaga batin lelaki. Terlalu banyak iklan yang boleh dikatakan sebagai ‘overclaimed’ bagi meraih perhatian pembeli khasnya yang mengalami masalah seumpamanya.

Contoh iklan ubat kuat
Contoh iklan ubat kuat

Memandangkan fenomena produk ‘sampah’ semakin berleluasa, seorang ahli farmasi yang terkenal dengan video perkongsian ilmu perubatan dan kesihatan di media sosial, Siti Hawa baru-baru ini telah mendedahkan kesan buruk pengambilan ubat kuat dan kandungan yang terdapat di dalamnya.

Selalu org tanya tentang benda ni

Sildenafil.. sebenarnya utk rawatan mati pucuk

Menurut Hawa, ubat kuat yang terdapat dalam pasaran kebanyakkannya mengandungi ubat bernama Sildenafil atau dikenali sebagai Viagra oleh orang awam. Sildenafil boleh memberi risiko terhadap jantung, dada, dan pernafasan, lebih-lebih lagi untuk orang tua yang mengalami masalah jantung.

Di ruangan komen, ramai yang mengambil pengajaran dan ikhtibar terhadap perkongsiannya.

Benda ni sementara je

Tengok ni side effect.. jgn dok beli

Kerana ubat kuat.. serangan jantung

Byk sgt produk merepek.. acah jadi co founder

Jangan mkn tak elok.. nak kuat gi lah bersenam

I do take sildenafil.. pelik.. do some research

Sumber: IG sitiawe

[instagram-feed]