Hibah bukan sekadar wang, namun ia adalah simbol kasih sayang dan ‘hadiah terakhir’ daripda seseorang untuk keluarga yang ditinggalkan. Tidak kira apa jua jumlahnya, sekurang-kurangnya waris dapat menggunakannya terlebih dahulu untuk menyambung kehidupan. Akan tetapi, tidak semua penerima hibah dapat menguruskan kewangan mereka dengan baik.
Duit bukan hasil titik peluh sendiri memang jadi boros…Emas keluar masuk pajak
Baru-baru ini, seorang wanita sempat mendedahkan kisah tentang ibunya yang menerima wang hibah sebanyak RM800,000. Di usia yang tidak lagi muda, jumlah besar itu pastinya membolehkan ibunya menjalani hari tua yang tenang dan selesa. Namun apakan daya, sifat boros ibunya telah menyebabkan wang itu susut dalam masa setahun.
Artikel Berkaitan :
👉 Suami Tinggal Hibah RM1J, Mentua Cabar Di Mahkamah, Akhirnya Diagih Ikut Faraid
👉 Enggan Anak Berebut Harta Bila Tiada Nanti, Bapa Hibah Geran Tanah Di Pagi Raya
👉 “Suka Hati Je Makan Sorang” Kakak Ipar Mahu Tuntut Hibah RM300K Milik Adik Ipar
👉 Dan banyak lagi di Whatsapp Channel Kisah Dunia!

Beli lembu korban 10 ekor….Sedekah? Tengok macam lebih pada nak nampak menyumbang
Menurut wanita ini, ibunya tidak menggunakan kesempatan itu mengumpul aset berharga seperti rumah mahupun menunaikan haji. Sebaliknya, dia memberi pinjam kepada rakan-rakannya sehingga puluhan ribu ringgit atas tujuan pelaburan, selain melakukan pembelian yang tidak penting.

Berbelanja cara halal pun lebur...Money management failed
Anak-anak pernah menasihati agar ibu mereka menguruskan kewangan dengan lebih baik, namun kini nasi sudah pun menjadi bubur. Peminjam duit kian menyepi entah ke mana. Wang RM800,000 kini hanya berbaki beberapa puluh ribu sahaja.
KREDIT : Thread fajrienaaaaaaaa
Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.