kesihatan

Guru Wanita Punyai 5 Anak Temui Ajal, Alami Stress Melampau Asbab Komited Kerja

Guru Wanita Punyai 5 Anak Temui Ajal, Alami Stress Melampau Asbab Komited Kerja 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Sama ada bekerja sendiri atau makan gaji, mana-mana pekerjaan pasti ada cabarannya yang tersendiri. Ramai menyangka bergelar seorang guru adalah satu pekerjaan yang senang. Dalam diam, mereka juga menanggung tekanan emosi yang tinggi sehingga menyebabkan masalah kesihatan termasuklah murung atau depresi.


BACA: Demi Anak Murid, Guru Tak Pernah Mengungkit Walaupun Kereta Disimbah Cat

Cikgu & ibu anak 5 hembus nafas terakhir…Puncanya kerana tekanan melampau

Menerusi satu perkongsian di laman Facebook, pengguna dikenali sebagai Halimaton Saadiah telah menceritakan kembali perihal seorang guru wanita yang menemui ajal akibat masalah kesihatan berpunca daripada tekanan kerja. Allahyarhamah dikatakan masih mempunyai 5 orang anak kecil dan beliau disifatkan sebagai insan yang begitu komited dengan tugasnya selaku pendidik.

Guru Wanita Punyai 5 Anak Temui Ajal, Alami Stress Melampau Asbab Komited Kerja 2

Guru Wanita Punyai 5 Anak Temui Ajal, Alami Stress Melampau Asbab Komited Kerja 3
Gambar sekadar hiasan

Usahlah terlampau tertekan dengan kerja… Bersikap lebih tenang jalan tanggungjawab

Jelasnya lagi, sudah banyak kejadian seperti ini berlaku di kalangan guru-guru disebabkan tekanan menghadapi bebanan kerja yang banyak ditambah dengan gaya hidup tidak sihat. Pesannya lagi, adalah lebih baik untuk bersikap lebih tenang dalam bekerja khususnya apabila kita memasuki usia 40-an agar kesihatan fizikal serta emosi boleh dijaga sebaiknya.


Guru Wanita Punyai 5 Anak Temui Ajal, Alami Stress Melampau Asbab Komited Kerja 4

Guru Wanita Punyai 5 Anak Temui Ajal, Alami Stress Melampau Asbab Komited Kerja 5
Gambar Sekadar Hiasan

Bila tidak sihat, belum tentu ramai yang ambil peduli…Selain daripada ahli keluarga

Katanya lagi, usahlah bekerja terlampau keras sehingga menjejaskan diri sendiri. Jika difikirkan semula pun, penat lelah yang mengakibatkan kesihatan merosot akan ditanggung oleh kita sendiri malahan hanya keluarga mengambil berat. Oleh itu, kekalkan minda yang positif dan fokus dengan matlamat untuk mendidik anak bangsa.


Guru Wanita Punyai 5 Anak Temui Ajal, Alami Stress Melampau Asbab Komited Kerja 6

Guru Wanita Punyai 5 Anak Temui Ajal, Alami Stress Melampau Asbab Komited Kerja 7
Gambar sekadar hiasan

Sumber: Facebook Halimaton Saadiah

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Zizi Kirana Dedahkan Kisah Sebalik Tersasul ‘Ibu Sayang’-“Inilah Tempatnya”
🔥Gigi Terabur Sering Diperli Masa Live, Wanita Sound Setepek-“Laki Aku Okey Je”
🔥“Tiba-Tiba Nak Tidur Semalam Eh Dah Jadi Isteri”-Zizi Akui Kekok Sudah BersuamiKisah Dunia Telegram

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook