Bertemakan “Back to school“, sebuah aktiviti senam aerobik atau zumba sekumpulan wanita bertudung yang dijalankan di Dewan Orang Ramai Bukit Badong, Bestari Jaya, Kuala Selangor pagi semalam cukup mengundang kecaman ramai. Hal ini kerana, seorang daripada dilihat mereka mengenakan seluar legging, manakala seorang lagi tidak memakai sebarang kain.
Saya mohon maaf apa yang terjadi pagi tadi
Sedar kekhilafan tersebut, pihak berkenaan tampil membuat permohonan maaf secara terbuka di halaman TikTok. Salah seorangnya yang bernama Rina menjelaskan, aksi tersebut dilakukan olehnya secara spontan tanpa pengetahuan pihak penganjur sama sekali.
Artikel Berkaitan :
👉 “Sporting Betul”- Terbaik! Datuk Siti Nuhaliza ‘Zumba’ Dengan Peminat Dipuji Ramai!
👉 “Jangan Begitu Bajumu” Tular Semula Video Fouder Tegur Pakaian Ketat Bibik
👉 Bakal Mentua Cop Tak Sopan Iftar Pakai Baju Kerja, Gadis Tanggal Cincin Tunang
👉 Dan banyak lagi di Whatsapp Channel Kisah Dunia!

@utusanmelayuplusofficial Netizen kecam tindakan mereka yang dianggap menghina Islam. Rata² menggesa JAIS mengambil tindakan tegas. 📍Bukit Badong, Selangor. #zumba #bertudung #takberkain #bukitbadong #senamrobik
Tanggalkan kain untuk mudahkan pergerakan ketika senaman
Dalam pada itu, isu berkenaan juga telah mendapat perhatian serius daripada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS). Difahamkan, salah seorang daripada mereka mula menanggalkan kain bagi memudahkan pergerakan untuk melakukan aktiviti senaman terbabit.

JAIS siasat aktiviti senaman tidak berkain
Bukan sahaja tidak beradab dan tidak sopan, malahan imej yang dipaparkan oleh mereka sdalam kejadian ini, seakan-akan mengundang agama Islam dipandang hina. Pihak Jais bakal mengambil tindakan tegas dan orang ramai yang mempunyai maklumat lanjut diminta tampil ke hadapan.
@501awani Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sedang menyiasat aktiviti senaman aerobik yang didakwa mengandungi beberapa elemen yang boleh dikaitkan dengan perlakuan tidak sopan di tempat awam, dipercayai berlaku di Bukit Badong, Shah Alam. AWANInews

KREDIT : Portal Sinar Harian, TikTok Astro Awani & Utusan Melayu Plus
Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.



