kesihatan

Bagi Air Gula Masa Suami Heart Attack, Doktor Sedih Dapat Tahu Cara Isteri CPR

Bagi Air Gula Masa Suami Heart Attack, Doktor Sedih Dapat Tahu Cara Isteri CPR 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Percaya tak dengan menguasai kemahiran membuat bantuan pernafasan (CPR), kita sebenarnya mampu menyelamatkan hayat seseorang yang sedang berada di hujung tanduk? Ia merupakan teknik yang boleh dilakukan terlebih dahulu sementara menunggu bantuan daripada petugas kesihatan. Malang sekali, ramai yang tidak sedar mengenai kepentingannya sampailah terjadi kepada ahli keluarga sendiri. Maka, perkongsian daripada Doktor Malar Santhi Santherasegapan mungkin boleh memberikan tauladan kepada semua.


BACA : Mak Saudara Bantai Suap Pulut Sirap Pada Baby, Ibu Nangis Terpaksa Buat CPR

Saya CPR dari rumah tapi dia tak sedar…Tolong suami saya

Beliau menceritakan kembali saat getir mengendalikan seorang patient yang mengalami heart attack. Dalam keadaan cemas, si isteri memberitahu sudah membuat CPR kepada suaminya itu dari rumah lagi namun masih belum sedarkan diri. Tidak cukup dengan pertolongan daripada Dr Malar, lelaki tersebut juga terus diberikan bantuan pernafasan oleh jururawat setelah memasuki redzone. Dalam masa sama, wanita berkenaan terus merayu-rayu agar pihak kesihatan menyelamatkan keadaan.

Bagi Air Gula Masa Suami Heart Attack, Doktor Sedih Dapat Tahu Cara Isteri CPR 2

Bagi Air Gula Masa Suami Heart Attack, Doktor Sedih Dapat Tahu Cara Isteri CPR 3

Saya tiup bagi pernafasan dalam mulut…Lari ambil air gula masukkan dalam mulut

Meskipun segala cara sudah dilakukan, nampaknya ia sekadar terhenti di situ sahaja. Lebih mengejutkan, doktor ini amat kecewa selepas mendengar kronologi kejadian sebenar yang berlaku. Disangkakan si isteri memberikan bantuan CPR, rupanya teknik yang diaplikasikan adalah tidak betul. Malah dek kerana panik melihat si suami tidak sedarkan diri, dia lantas mengambil air gula untuk dimasukkan ke dalam mulut lelaki terbabit.


Bagi Air Gula Masa Suami Heart Attack, Doktor Sedih Dapat Tahu Cara Isteri CPR 4

Bagi Air Gula Masa Suami Heart Attack, Doktor Sedih Dapat Tahu Cara Isteri CPR 5

Bagi Air Gula Masa Suami Heart Attack, Doktor Sedih Dapat Tahu Cara Isteri CPR 6

Sumber : Facebook Doktor Malar Santhi Santherasegapan

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram