Datin Alyah, seorang pelakon terkenal, baru-baru ini berkongsi pengalaman peribadinya sebagai ibu susuan kepada anak angkatnya, Nur Izzara. Dalam satu perkongsian di Instagram, beliau menjelaskan bahawa dia telah menyusukan Izzara, yang juga dikenali sebagai Zara, sejak kecil. Tindakan ini bukan sahaja mengukuhkan ikatan antara mereka tetapi juga memberikan hak kekeluargaan yang sah antara Zara dan suaminya, Datuk Ramli MS. Alyah berharap perkongsian ini dapat menjawab persoalan ramai mengenai status hubungan anak angkat dalam keluarga mereka.
Artikel Berkaitan :
👉 “Saya Tak Suka Dia Seinci Pun”-Datin Alyah Akhirnya Luah Perasaan Tentang Suami
👉 Emosi Masih ‘Koyak’ Susulan AJL35, Datin Alyah Anggap Nabila Kalah Bermaruah
👉 ‘Sebelum Komen Saya Dah Tahu Akibatnya, Saya Bukan Budak-Budak’ – Alyah
Alyah turut menekankan bahawa Izzara bukanlah anak angkat yang diambil dari rumah kebajikan atau rumah anak yatim. Sebaliknya, Izzara mempunyai pertalian darah dengan Alyah kerana dia adalah anak saudara kandungnya. Beliau menjelaskan, “Zara dengan saya bukan orang lain, dia adalah anak saudara saya sendiri. Kami tidak mengambilnya dari mana-mana institusi kebajikan.” Penjelasan ini diberikan bagi menjawab soalan daripada orang ramai yang sering bertanya tentang latar belakang Izzara.
Pada Jun tahun lalu, Alyah dan suaminya telah membuat keputusan untuk mengambil Izzara sebagai anak angkat. Keputusan ini diambil atas dasar kasih sayang dan keinginan untuk memberikan kehidupan yang lebih baik kepada anak saudaranya itu. Alyah juga berharap agar tiada lagi keraguan atau persoalan mengenai status Izzara dalam keluarga mereka. Beliau menegaskan, “Saya sudah menyusukan Zara, jadi hubungan antara dia dan suami saya adalah seperti bapa dan anak kandung.”
Perkongsian ini bukan sahaja memberikan gambaran tentang kasih sayang dan tanggungjawab Alyah sebagai seorang ibu, tetapi juga menginspirasi ramai tentang pentingnya menjaga hubungan kekeluargaan. Kisah ini menjadi bukti bahawa keluarga bukan hanya tentang pertalian darah, tetapi juga tentang kasih sayang dan komitmen untuk menjaga antara satu sama lain.
Sumber: IG alyah81
Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.