Home » “Belajar Atau Mak?”- Luahan Seorang Anak Yang Menyayangi Ibu Lebih Daripada Segalanya!
Realiti Hidup

“Belajar Atau Mak?”- Luahan Seorang Anak Yang Menyayangi Ibu Lebih Daripada Segalanya!

Assalamualaikum. Sebelum tu aku nak berterima kasih pada admin kalau di publishkan.

Nama aku Din. Aku cuma nak mintak pandangan pada semua orang. Mulanya macam ni, pada akhir tahun 2015, mak aku kena stroke, jadi dia dah tak mampu nak uruskan diri, jadi aku ni lah yang jadi kudrat mak aku. Pada 2015 tu sepatutnya aku masuk sem yang ke4, aku tangguhkan pengajian hampir setahun setengah untuk mak aku, aku tahu abang and akak aku masing2 kerja kerajaan.

So dah berkeluarga pun, so aku amik keputusan untuk jaga mak aku, macam2 cara aku cuba untuk sembuhkan mak aku, dari mak aku tak boleh duduk, dah boleh duduk, dari mak aku tak boleh jalan, dah boleh jalan pakai tongkat, misi aku masa tu, hanya untuk mak aku. Dalam masa setahun setengah tu aku labgsong tak boleh kerja, adalah pernah kerja, tapi 4 5 hari dah berhenti sebab mak bosan kene tinggal dekat rumah dan mak tak suka anak lain jaga dia, aku akur dan ikut segala kesenangan mak aku.

Sebab aku terlampau sayang dekat mak aku, lepas setahun setengah, aku masuk balik belajar yang berbaki 2 sem, masa tu mak aku ada jiran baik hati tolong jaga, aku lega sangat mak aku ada orang jaga, lepas sem 5 aku amik pratical, so aku dah amik tangungjawab aku. Oh ya masa sem 5 tu, aku dapat rapatkan jadual aku di atas pertolongan orang ataa, so aku cuma ada di uni 3 hari jer, hari lain aku balik.

Now aku dah gradute dah, lepas gradute tu banyak kali aku cuba nak kerja, tapi tetap tak boleh, atas dasar kesihatan mak aku, part time pun tak boleh, sebab kadang2 mak aku masuk wad, aku la kena jaga, mana la ada bos suka perkerja dia cuti and datang lambat.

aku ingat lagi, pada malam tu aku mimpi kaki kiri mak aku membusuk tiba2, kaki dia hitam dan bernanah, aku nangis dalam mimpi tu sampai mak aku kejutkan aku suruh bangun, bangun jer dari tido, aku peluk mak aku, aku nangis gila gila, esoknye mak aku kaki patah, tapi salah aku, sebab aku cuai sorong mak aku pakai wechair sampai terlangar lobang, dan mak aku tergolek, dan hari tu hari gradute aku, hati aku hancur sangat, sampai gambar gradute aku pun aku tak boleh padang, sebab aku letakkan semua salah pada aku.

perangai aku nemang macam tu, ada satu malam tu masa mak aku kat wad, sambil bawak kereta, aku menangis macam orang gila, aku mintak dekat allag satu perkara jer, “masukkan aku neraka, bagi mak aku syurga, aku boleh tahan dengan neraka kau, tapi mata aku tak boleh tahan tengok mak aku sakit macam ni” berkali kali aku mohon.

Akhirnya allah makburkan, sepatutnya tulang mak aku tu amik masa 3 or 4 bulan nak sembuh, tapi allah cuma bagi sebulan jer sembuh, sebab aku jaga rapi sangat, ubat cina la, susu lah, sebab aku tak nak mak aku terseksa, sampai dokta terkejut.

Dari aku tak pandai masak, now aku dah boleh masak nasi minyak lagi, atas tunjuk ajar mak aku, hari2 aku tipu diri aku, aku ckp dekat diri aku, mak aku boleh sembuh, padahal dokta kata tak ada harapan, dan hari2 aku tipu mak aku, supaya dia tak putus asa. Macam2 aku temberang, padahal tu semua reka, sebab aku tak nak mak aku down. Abang aku? Akak aku? Di sebabkan ada aku, jarang dia orang uruskan mak aku, dia orang banyak kekok jaga mak aku, lagi pun mak aku tak selesa orang lain jaga.

Ada berapa kali aku cuba tegakkan hak aku nak berkerja dan berlaku adil, tapi aku tetap kalah, sebab hati aku lembut, senang di pujuk, ni dah hampir setahun lebih aku tak berkerja, cuma duduk rumah, rungsing sangat, emosi tak setabil, orang yang jaga mak aku pulaj dah tak nak jaga sebab dapat kerja lain, nak tak nak aku la kena jaga.

Aku pun tak tahu aku ada hak ke tak, cuma aku di ajar dari kecil, mak aku jer ada hak keatas aku. Tapi aku tak persoalkan, ramai yang cuba sampaikan apa hak aku, seperti nak kerja, nak ada bini, nak anak, aku nak wea semua tu, tapi tak mampu, sekarang pun aku banyak meniaga online untuk tampung aku makan, tapi sampai bila kan macam ni, dengan tak ada slip gaji, berapa sen jee dapat.

Now aku dapat sambung belajar for degree, dan aku tak tahu macam mana nak mintak hak aku, sebab aku kesian sangat dekat mak aku, tak kan aku nak tinggalkan macam tu jer. Mesti ramai tanya kenapa tak kerja jer dari belajar, betul tu, tapi abang dan akak aku tak suka aku kerja biasa2. Macam juruwang ke kan, dia kata lebih baik duduk rumah, tapi tak kan nak tunggu dapat kerajaan baru korang lepaskan aku, nak keje kilang, aku rasa tak boleh dengan kondisi yang aku kene berhnti mengejut kalau2 mak aku sakit.

So apa yang aku nampak, belajar, tu jalan yang elok dan dapat abang dan akak aku merasa untuk berbakti pada mak pulak. Kalau kau orang di tempat aku, patut aku sambong degree atau jaga mak aku? ? Sebab aku tak nak pentingkan diri sendiri, aku nak semua puas keputusan aku.

– Din

Sumber:IIUM Confession

KisahDunia.COM

- Dapat duit dengan kongsi artikel Info lanjut.

- Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job[at]kisahdunia.org Info Lanjut.

Apa Komen Anda





error: Alert: Content is protected !!