Home » Gara-Gara Berang Ingkar Arahan, Nenek Tiri ‘Naik Hantu’ & Rendam Muka Cucu Dalam Minyak Panas
International

Gara-Gara Berang Ingkar Arahan, Nenek Tiri ‘Naik Hantu’ & Rendam Muka Cucu Dalam Minyak Panas

Selain ibubapa, datuk dan nenek merupakan orang yang paling teruja menunggu kehadiran cucu. Mesti ramai yang rapat dan sangat manja dengan atok masing-masing kan? Jika diimbas kembali, terlalu banyak kenangan manis yang dicipta bersama mereka. Namun lain pula yang terjadi kepada gadis ini, gara-gara berang cucu ingkar arahan nenek bertindak merendam mukanya ke dalam minyak panas. Astagfirullah!

Rendam muka dalam minyak panas

BANDUNG, INDONESIA – Seorang kanak-kanak perempuan berumur 11 tahun melecur teruk di bahagian muka kerana dianiaya oleh nenek tirinya dalam kejadian 29 September lalu di kediaman mereka.

Mangsa, Rachel Heriani, 11, dikejarkan ke hospital di Bandung akibat luka melecur yang serius di mukanya, sejurus selepas kejadian itu berlaku. Sebelum kejadian itu berlaku, nenek tirinya, Kosiah, 69, dikatakan telah meminta Rachel menggoreng keropok untuk santapan keluarganya hari itu.

Namun, mangsa berkata dia mahu berehat untuk seketika kerana kepalanya pening. Berang dengan alasan yang diberikan, Kosiah kemudian menarik rambut dan mengheret mangsa ke dapur lalu merendam mukanya ke dalam minyak masak yang panas.

Bapa mangsa, Kusdian, 42, berkata, anaknya tidak mampu mengingati apa-apa selepas kejadian itu dan hanya tersedar dirinya diletakkan di atas katil sebelum dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

“Anak saya tidak ingat apa yang berlaku selepas itu. Sebaik saja sedar, dia sudah berada di atas katil. Dia diberi rawatan awal selepas dibawa ke Hospital Gunung Halu, tetapi dia hanya diberi ubat sapu sahaja dan doktor kata dia akan pulih,” katanya.

Kusdian yang tinggal berasingan dengan anaknya hanya mengetahui keadaan mangsa itu sehari selepas kejadian. Sebaik saja mengetahui kejadian itu, dia terus membawa mangsa ke hospital yang lain untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik sebelum membuat laporan polis terhadap nenek tiri anaknya, Kosiah.

Selalu dipukul & jarang ke sekolah

 

 

“Anak saya seorang pendiam. Jiran-jiran mereka berkata, dia selalu dipukul dan jarang pergi ke sekolah kerana nenek tirinya kerap memaksa dia membantunya.

“Bahagian mata kiri, dahi, hidung dan pipinya melecur teruk. Saya sedih melihat keadaan Rachel yang menangis setiap kali jururawat membersihkan luka di mukanya,” katanya.

Bagaimanapun, Kosiah pula menegaskan kejadian yang berlaku itu adalah kemalangan yang tidak disengajakan di mana ketika dia sedang menggoreng keropok di dapur pada hari kejadian sebelum mangsa datang ke dapur.

“Dia beritahu saya, dia mahu menggoreng keropok itu, jadi saya serahkan kepada dia dan sementara itu saya sediakan makanan yang lain.

“Selepas menggoreng 11 ketul keropok, dia (mangsa) mengadu pening kepala dan saya suruh dia berehat. Bila saya kembali semula ke dapur, dia sudah terjatuh ke lantai,” katanya.

Kosiah berkata, dia juga menemui tumpahan minyak yang tumpah dari kuali di sekitar kepala mangsa. Sementara itu, polis pihak berkuasa sedang menyiasat kes tersebut bagi mengenal pasti punca sebenar kejadian.

Mangsa dilaporkan akan menjalani pembedahan pada mukanya selama yang mengambil masa selama dua hari.

sumber : The Reporter

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!