Home » Hampir Toreh Tangan, Saya Tertekan Rindu Mama Ayah..- Kisah Gadis Ini Buat Netizen Menangis!
Semasa

Hampir Toreh Tangan, Saya Tertekan Rindu Mama Ayah..- Kisah Gadis Ini Buat Netizen Menangis!

Kehilangan orang tersayang sangat menyakitkan lebih lebih lagi jika mereka merupakan kedua ibu bapa kita. Memang perit untuk dilalui, namun itulah kehidupan hakiki. Kehidupan ini hanya pinjaman sementara.

Perkongsian kali ini buat kami sebak, bayangkan dibesarkan di rumah anak yatim. Lebih tragis bila kedua ibu bapa meninggal sejak kecil. Akhirnya berjaya buktikan dia mampu lalui kehidupannya.

Kami dilanggar, mama digilis, kereta, lori

Kami kemalangan waktu malam. Saya saja saksi yang dapat menyaksikan macam mana keadaan masa tu. Kami dilanggar, mama digilis. Mama dilanggar dua kali, yang pertama kereta, kedua, lori.

El juga menceritakan detik hitam kemalangan yang meragut nyawa insan kesayangannya yang terpaksa dihadapinya ketika usia 4 tahun. Hanya dia sahajalah yang menjadi saksi kes berkenaan namun polis tidak dapat menerima keterangan dirinya kerana merasakan dia berhalusinasi.

Ketika dia berumur 10 tahun, ayahnya pula jatuh di bilik air, sakit dan menghembuskan nafas terakhirnya meninggalkan dirinya sebagai anak tunggal terkontang-kanting.

Pakcik hantar rumah anak yatim, janji ambil, tapi…

Pakcik saya hantar ke rumah anak yatim di Ampangan, Seremban. Pakcik saya janji untuk ambil saya bila saya cecah 12 tahun. Saya tunggu tapi saya jadi penunggu. Saya tunggu  dan mula biasa tak pulang ke kampung.

Pernah dipanggil gila

El juga pernah dipanggil gila kerana selepas seminggu pemergian ayahnya, dia masih menunggu ayahnya menjemput di sekolah. Malahan selepas mengambil keputusan UPSR, dia tertekan nombor ayahnya dan membuatkan rakannya tergelak ketika itu.

Malahan doktor juga mengesahkan dia berhalusinasi tentang kemalangan keluarganya kerana usianya yang terlalu kecil ketika itu.

Sambut hari istimewa dengan mama, ayah

Tambah menyedihkan netizen, El mengatakan dia tidak pernah lupa meraikan hari istimewa seperti hari lahir, hari ibu, hari bapa dan kenangan bergraduasi ‘bersama’ kedua-dua orang tuanya.

Simpanan di rumah anak yatim biaya pengajian

Tambah El lagi, segala perbelanjaan untuk pengajiannya di Universiti Teknologi Mara (UiTM) menggunakan duit simpanannya sendiri ketika 7 tahun tinggal di rumah anak yatim. Namun simpanannya itu hanya bertahan sehingga dia berada di semester 3.

Untuk semester seterusnya, dia hanya bergantung kepada pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang berjumlah RM1000 untuk setiap semester. Di bulan ketiga, dia terpaksa mengikat perut sehingga hanya makan nasi seminggu sekali sahaja.

Namun dia juga kadang-kadang dibelanja kawan-kawan, sepupu, pakcik dan pensyarahnya yang perasan dia kelihatan tidak bermaya. Hidupnya bergantung kepada biskut dan mee segera jika kelaparan.

Sumber : Twitter , Ohbulan

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!