Home » “Banyak Cakap, Banyak Complaint? Datang Mesyuarat, Saya Lantik Jadi AJK Seniman…”, Zed Zaidi Bidas ‘Kekecewaan’ Tiz Zaqyah!
Hiburan

“Banyak Cakap, Banyak Complaint? Datang Mesyuarat, Saya Lantik Jadi AJK Seniman…”, Zed Zaidi Bidas ‘Kekecewaan’ Tiz Zaqyah!

Baru-baru ini pelakon jelita, Tiz Zaqyah ada meluahkan perasaan kecewanya mengenai permainan industri seni di Malaysia dalam laman Instagramnya.

Tiz dalam kenyataannya menulis beberapa permasalahan artis seperti persepsi negatif masyarakat yang mendakwa para pelakon sebagai golongan yang bodoh dan sebagainya.  Tiz turut menyentuh beberapa isu mengenai Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) seperti apakah fungsi persatuan Seniman dan apakah kelebihan yang ditawarkan jika para artis berdaftar dengan pihak mereka.

Bahkan pelakon itu turut membandingkan keadaan industri seni tanah air dengan keadaan indutri luar negara ketika penggambaran Oh My English di New York beberapa tahun yang lalu. 

Isu berkenaan yang tular menyebabkan Presiden Seniman, Zed Zaidi tampil membidas kenyataan yang ditimbulkan aktres Nur Kasih itu. Bagi Zed, jika pelakon wanita itu hanya meluahkan rasa kecewa di laman sosial, tidak ada sebarang perubahan yang akan berlaku dalam dunia hiburan, bahkan ia juga tidak membantu anak seni yang lain.

“Cakap senang, kita buat mesyuarat panggil semua pengiat seni tidak pernah nampak batang hidung pun. Kalau dia rasa berhadapan dengan masalah sila utarakan dalam mesyuarat nanti. Kalau banyak sangat complaint saya nak lantik dia jadi Ahli Jawatankuasa tahun depan.

Jangan samakan kita dengan industri luar, mereka sudah lama, persatuan kita dalam proses pembelajaran dan sebab itu kita mahu semua orang beri sokongan dan idea,” ujar Zed kepada pihak mStar.

Sumber mStar

Tambah Zed lagi, Tiz sepatutnya membaca kad keahlian berkenaan sebelum melontarkan pelbagai pertanyaan mengenai persatuan itu. Bahkan sehingga kini persatuan berkenaan sudah membantu beberapa pelakon dan anak seni boleh mendapatkan skim insuran sepanjang hayat.

“Kad ahli itu adalah penting sebagai lesen supaya kawal industri daripada banjiran pelakon luar. Seperti negara jiran Indonesia, mereka ada syarat yang sangat ketat untuk membenarkan pelakon luar masuk industri mereka.

Mereka buat begitu untuk mengutamakan pelakon-pelakon tempatan mereka. Kita perlu ada badan yang kawal dan beri lesen iaitu kad ahli kepada pelakon yang ingin aktif dalam industri,” ujarnya.

Bukan itu sahaja, presiden itu turut memaklumkan bahawa pihaknya ada menyediakan peluang untuk artis menyambungkan pelajaran di Utara Malaysia bagi mengubah persepsi masyarakat mengenai golongan artis yang bodoh.

“Dia tidak tahu dan ambil tahu tentang perkara-perkara itu, dia hanya tahu cari kesalahan sahaja. Berkaitan masa bekerja itu kami sedang memperjuangkannya dan ia bukan sesuatu yang mudah seperti bercakap di laman sosial,”

Sumber mStar

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!