Home » [Video] “Raja Islam, Sultan Islam Tapi Nampak Dobi ‘Mesra Muslim’ Kata Taliban…”, -Ustaz Dr. Zamihan
Viral

[Video] “Raja Islam, Sultan Islam Tapi Nampak Dobi ‘Mesra Muslim’ Kata Taliban…”, -Ustaz Dr. Zamihan

Baru-baru ini tular video ceramah Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah (Aswaja), Dr Zamihan Mat Zin Al-Ghari yang mengkritik tindakan Sultan Johor mengenai isu dobi.

Zamihan Mat Zin Al-Ghari dalam video berdurasi 6 minit 2 saat itu menyelar tindakan pihak yang tidak menyokong isu dobi ‘Mesra Muslim’ dengan memberikan beberapa hujah mengenai kebersihan.

Video berkenaan yang dilihat seolah-olah menghina kerabat diraja menyebabkan pihak berkuasa campur tangan. Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan  melalui laporan The Star memaklumkan bahawa pihaknya akan menjalankan siasatan mengenai video berkenaan.

“KDN akan menyiasat (perkara tersebut) dan ambil tindakan,” katanya.

Sementara Zamihan dalam laman Facebooknya hari ini ada menjelaskan bahawa dia tidak menggunakan apa-apa bahasa kesat mahupun sebarang elemen yang bersifat hasutan dalam ceramah berkenaan. 

Terdahulu Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar mengarahkan dobi ‘Mesra Muslim’ yang khas untuk umat Islam ditamatkan segera ataupun baginda akan menutup dobi berkenaan sendiri.

“Beta tidak boleh terima perkara mengarut seperti ini. Ini adalah negeri Johor, negeri milik Bangsa Johor dan milik semua rakyat tidak kira bangsa dan agama. Negeri ini adalah progresif, moden dan bersederhana.

Ini bukan negara Taliban dan sebagai Ketua Agama Islam di Johor, beta merasakan tindakan ini sama sekali tidak boleh diterima dan bersifat ekstremis,” titah baginda.

Ekoran titah berkenaan, pemilik dobi berkenaan telah menurunkan papan tanda ‘mesra muslim’ berkenaan dan meminta maaf kepada orang ramai.

Sumber Sinar Harian dan mStar

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!