Home » Tahniah Adik! Anak Macam Inilah Yang Kita Mahu,Dapat Anugerah Hang Tuah Sebab Selamatkan Kawan Masa Tahfiz Terbakar
Inspirasi

Tahniah Adik! Anak Macam Inilah Yang Kita Mahu,Dapat Anugerah Hang Tuah Sebab Selamatkan Kawan Masa Tahfiz Terbakar

Kejadian Tahfiz terbakar tempoh hari masih ladi dalam ingatan. Seramai lebih dari 20 orang mangsa di laporkan hilang nyawa dan ini memberikan satu impak besar kepada emosi ramai pihak.

 

 

Ekoran itu pihak media telah membuat pelbagai laporan berkaitan dengan kejadian yang berlaku ini.

 

Namun di sebalik kejadian yang menyayat hati itu dengan nama-nama suspek telah di bongkar kepada orang ramai, masih ada lagi nama pelajar muda yang mampu memberi dan menjadi contoh yang baik kepada ramai orang. Adik itu ialah  Mohamad Farid Iskandar Mohd Zulkarnain, 12, yang dianugerahkan Pingat Hang Tuah atas keberaniannya menyelamatkan enam rakan dalam kebakaran asrama Maahad Tahfiz al-Quran Wartabiyatul Islamiah, Baling, Kedah, Ogos lalu.

 

 

Netizen bangga dengan keberanian adik ini yang bingkas bangun mengejutkan  6 orang kawannya untuk menyelamatkan diri dari kebakaran. Dia tanpa fikir panjang mencapai baldi dan air untuk memadam api namun kerana terlalu marak dia tidak berjaya. Dalam keadaan hingar bingar itu, dia membawa rakannya melarikan diri.

Salah seorang rakannya bernama Hazwan terjatuh di belakang. Farid berpatah balik untuk memapah rakannya itu untuk lari dari kebakaran yang besar.

Ramai orang kagum dengan sikap budak yang berumur 12 tahun ini yang tidak pentingkan diri dan sangat berani membantu dan menyelamatkan nyawa rakan-rakan yang lain.

 

 

 

 

Anak sulung daripada dua beradik itu menerima trofi, sijil dan wang tunai RM5,000 daripada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada Majlis Perasmian Bulan Kebajikan Negara 2017 di Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan (PLPP)

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!