Home » Ayam Berkaki Besar Ini Dijual Pada Harga RM10,000?? Biar Betul!!
International Viral

Ayam Berkaki Besar Ini Dijual Pada Harga RM10,000?? Biar Betul!!

Ayam merupakan antara makanan kegemaran ramai. Namun, sanggupkah anda membayar RM10,000 semata-mata hanya untuk membeli 2 ekor ayam?

Inilah yang berlaku di Vietnam apabila ayam yang berkaki besar ini menjadi makanan eksklusif kerana dagingnya yang didakwa sangat sedap sehingga ada yang sanggup melaburkan duit semata-mata untuk menikmati hidangan istimewa ini.

Ayam tersebut yang diberi nama Dong Tao atau “ayam naga” merupakan spesis ayam yang berasal dari sebuah perkampungan yang diberi nama Dong Tao, yang terletak di Hanoi, Vietnam.

Dengan harganya yang mahal Dong Tao dianggap sebagai makanan mewah dan dijadikan santapan istana untuk raja dan juga golongan atasan atau bangsawan.

Tidak seperti ayam biasa, permintaan terhadap isi ayam tua lebih tinggi berbanding yang muda kerana isi ayam tua dikatakan lebih enak.

Sungguhpun harganya mahal, namun permintaan untuk ayam naga ini sangat tinggi sehinggakan pembekal seringkali kehabisan stok lebih-lebih lagi pada hari istimewa seperti sambutan Tahun Baru.

 

 

Malah, beberapa hotel turut mengadu yang mereka tidak pernah mempunyai bekalan daging ayam naga yang mencukupi bagi memenuhi permintaan pelanggan.

 

Kekurangan bekalan ini dikatakan berpunca daripada kesukaran ayam naga ini untuk membiak di mana menurut fakta, mereka menghasilkan telur yang sedikit berbanding spesis ayam yang lain.

Tambahan lagi, kaki ayam naga yang sedikit besar dan tebal menyebabkan proses penetasan menjadi agar sukar.

Bukan itu sahaja, ayam naga memerlukan tempat yang besar semasa proses tumbesaran mereka kerana ayam dari spesis ini akan sentiasa berada dalam keadaan gelisah sekiranya berada di kawasan yang sempit.

Ayam ini biasanya akan dijual apabila mereka mencapai usia 8 hingga 12 bulan dengan berat mereka yang boleh mencecah sehingga 3 ke 6 kilogram.

Sungguhpun proses membiak ayam naga tidak semudah ayam dari spesis lain, namun ramai rakyat Vietnam berlumba mahu menceburkan diri dalam penternakan ayam naga. Ini kerana profesyen ini dianggap sebagai batu loncatan untuk mereka menjadi kaya dalam kadar segera.

 

Melihat kepada peningkatan populariti ayam naga ini, boleh dijangkakan ianya bakal menjadi trend pembiakan dalam masa terdekat. -Sumber: Era Baru

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!