Home » [VIDEO+FOTO] Menakjubkan Apabila Mayat Berusia Ratusan Tahun Ini Ditemui Dalam Keadaan Masih Kelihatan Utuh
International Santai Viral

[VIDEO+FOTO] Menakjubkan Apabila Mayat Berusia Ratusan Tahun Ini Ditemui Dalam Keadaan Masih Kelihatan Utuh

Kita kerap mendengar penemuan mayat yang masih dalam keadaan baik walaupun telah meninggal puluhan ataupun ratusan tahun. Kebiasaannya, hanya jasad atau mayat yang ditemui dalam keadaan baik dan sebaliknya pakaian dan keranda keranda sudahpun mereput. 

Berbeza pula dengan penemuan ini, di mana pekerja pembinaan di perkampungan Zhizhu di daerah Anhua, wilayah Hunan di China secara tidak sengaja menjumpai sebuah keranda yang berusia ratusan tahun semasa melakukan kerja-kerja mengorek dan meratakan tanah untuk pembinaan.

 

 

Apa yang mengejutkan, mayat ditemui masih berada dalam keadaan baik begitu juga dengan pakaian serta kipas yang dipercayai merupakan kipas kegemarannya.

Kedengaran sedikit mustahil bukan? Namun penggunaan batu kapur dan kayu utuh dalam pembuatan keranda tersebut dipercayai membantu memelihara mayat dan pakaian serta kipas tersebut daripada mereput dengan cepat.

Menerusi pakaian yang dipakai si mati, lelaki ini dipercayai berasal dari keturunan bangsawan atau golongan berada dan dipercayai meninggal pada era pemerintahan Dinasti Ming sekitar tahun 1368 ke 1644 Masihi atau Dinasti Qing sekitar tahun 1644 ke 1912 Masihi.

Kawasan pergunungan dimana tempat si mati dikebumikan itu dipercayai suatu masa dahulu dimiliki oleh keluarga kaya yang bernama Wang.

 

 

Sementara itu, pekerja pembinaan terpaksa memberhentikan kerja-kerja pembinaan buat sementara waktu bagi memberi laluan kepada pihak pentadbiran dan penguatkuasa menjalankan siasatan lanjut di tapak pusara tersebut.

Dalam pada itu, menurut kepercayaan tradisi masyarakat Cina, membuka keranda dan mengalihkan mayat si mati boleh mengundang nasib buruk kepada sesiapa yang terlibat. Wallahu wa’alam..

Sumber: Erabaru.com

 

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!