Home » Bakal Suami Puteri Johor Tunku Aminah, Dennis Muhammad Abdullah Kongsi Pengalaman Pelajari Islam Sebelum Menjadi Mualaf Pada Tahun 2015!
Inspirasi

Bakal Suami Puteri Johor Tunku Aminah, Dennis Muhammad Abdullah Kongsi Pengalaman Pelajari Islam Sebelum Menjadi Mualaf Pada Tahun 2015!

Perkahwinan DiRaja bagi meraikan Puteri Johor,Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Ibrahim dan pasangannya, Dennis Muhammad Abdullah bakal diadakan dua hari sahaja lagi.

Ramai yang masih tertanya-tanya siapakan pemuda kelahiran Belanda berusia 28 tahun itu sehingga mampu mencuri hati satu-satunya puteri daripada negeri Johor itu?

Rupa-rupanya Dennis Muhammad Abdullah ini bukanlah pemuda yang biasa, bahkan dia seorang yang istimewa kerana mendapat hidayah daripada Allah S.W.T untuk memeluk agama Islam pada beberapa tahun yang lalu.

Menurut mStar, Dennis telah mula mendekati Islam sejak tahun 214 lagi apabila dia sering meminta pandangan serta nasihat daripada rakan Muslimnya mengenai agama Islam. Dennis dalam kenyataanya melalui Royal Press Office (RPO) Keluarga Diraja Johor memberitahu bahawa dia pernah meminta rakannya unutk membawanya ke masjid.

“Ini kerana saya mahu melihat serta mendengar sendiri bagaimana cara mereka bersembahyang di  masjid  selain  mendapatkan  nasihat daripada mereka mengenai ajaran  Islam yang  turut dipelajari dalam bahasa Belanda,”

Akhirnya selepas jatuh cinta dengan agama ini, Dennis telah membuat keputusan untuk memeluk islam pada 31 Mei 2015 di Pejabat Kadi Johor Bahru. 

Selepas mendapat restu untuk berkahwin dengan Tunku Aminah daripada ayahandanya Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar, Dennis kemudiannya dititahkan oleh baginda Tuanku untuk mempelajari Islam dengan lebih mendalam.

“Saya mula mengikuti kelas fardu ain dan cuba menghafal surah-surah yang pendek dalam al-Quran sejak awal  tahun ini. 

Sebelum ini, saya sudah pun menjalani ibadah puasa secara penuh setiap bulan Ramadan sejak 2015 dan sering ke masjid untuk menunaikan solat tarawih.

Bukan itu sahaja, saya juga tertarik untuk mengenali dan mempelajari bahasa Jawi. Pada masa yang sama, saya mendapat banyak nasihat daripada golongan yang pakar dalam agama Islam supaya tidak tergesa-tergesa, tetapi sebaliknya mendalami ilmu agama secara perlahan,”

Sumber mStar

Bukan itu sahaja, bagi Dennis kesemua ilmu yang dipelajarinya dalah untuk mrnjadikan dirinya seorang Muslim yang baik.

“Hati saya terbuka untuk menerima Islam kerana saya dapat rasai lebih banyak ketenangan dalam  diri saya. Saya  bersyukur kepada Allah  SWT  kerana  dapat mengikuti  segala pembelajaran dengan sempurna tanpa apa-apa halangan atau rintangan.

Malah, ibu bapa saya juga banyak memberi sokongan serta tiada halangan daripada mereka untuk saya memeluk Islam,” katanya.

Upacara perkahwinan pasangan Diraja ini bakal diadakan pada pagi 14 Ogos di Istana Bukit Serene, manakala upacara bersanding bakal diadakan pada pukul 8 malam di Istana Besar pada hari yang sama.

Sumber mStar

Sumber mStar

 

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!