Home » (Video) Bayi Ini Diselamatkan Orang Ramai Selepas Ditanam Di Dalam Tanah Dalam Keadaan Hidup!
Viral

(Video) Bayi Ini Diselamatkan Orang Ramai Selepas Ditanam Di Dalam Tanah Dalam Keadaan Hidup!

 

Pembuangan bayi bukanlah suatu perkara yang luar biasa pada masa sekarang. Setiap hari kita mendengar kes bayi dibuang di longkang, dalam loji najis, bahkan ada yang menjadi santapan anjing dan haiwan liar. Baru-baru ini viral apabila seorang bayi ditemui dikambus di dalam tanah oleh sekumpulan pemuda.

Nasib bayi berkenaan baik apabila dijumpai sekumpulan penduduk kampung yang berada di situ. Pada awalnya mereka seperti curiga kerana mendengar tangisan bayi di sebalik semak samun. 

Siapa sangka tangisan berkenaan sebenarnya datang daripada seorang bayi yang dikambus oleh keluarganya di kawasan berkenaan. Video berkenaan yang dimuat naik di laman Facebook itu menunjukan bayi berkenaan dikambus dengan jaring dan kayu sebelum seorang lelaki mengangkat halangan berkenaan untuk mengeluarkan bayi tersebut.

Lelaki berkenaan yang terkejut dilihat terpinga-pinga untuk menyelamatkan bayi berkenaan, manakala beberapa lelaki yang lain dilihat mengucap panjang mengenangkan tindakan yang dilakukan kepada bayi berkenaan. Bayi itu yang dalam keadaan tidak berpakaian diangkat ke permukaan oleh pemuda berbaju biru untuk memastikan bayi berkenaan mendapat udara yang secukupnya. 

Bayi berkenaan yang diselamatkan menangis dengan kuat sebelum tiba-tiba diam apabila dibantu oleh pemuda terbabit. Dia kemudiannya dipindahkan ke kain yang bersih sebelum dibawa ke hospital menaiki motorsikal.

Netizen yang melihat video berkenaan mengecam tindakan keluarga bayi itu yang membunuh bayi mereka dengan menimbus hidup-hidup seolah-olah meniru amalan masyarakat Jahiliah. Walau bagaimanapun pelaku yang berbuat demikian tidak didedahkan.

Video berdurasi lebih lapan minit itu dilaporkan berlaku di Indonesia. Berikut kami kongsikan video yang dikongsi oleh laman Malaysiaku Viral.

 

Sumber Facebook Malaysiaku Viral

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!