Home » Suami Isteri Lebur RM64,000 Gara-Gara Mahu Pinjam RM70,000
Semasa

Suami Isteri Lebur RM64,000 Gara-Gara Mahu Pinjam RM70,000

ROHAYAH bersama suami menunjukkan laporan polis kepada Amir, semalam.

Melaka: Akibat terpedaya dengan tawaran iklan pinjaman wang di laman sosial Facebook (FB), sepasang suami isteri dari Kampung Paya Rumput, di sini, sanggup berhabis sehingga RM64,000 semata-mata mendapatkan pembiayaan yang sebenarnya tidak wujud.

Kini, peniaga yang mahu dikenali sebagai Rohayah, 46, dan suaminya mendakwa hidup tertekan kerana perlu memikirkan cara melangsaikan hutang saudara-mara selepas kehabisan wang simpanan.

Rohayah berkata, segalanya bermula apabila mereka dihubungi individu menawarkan pinjaman perniagaan selepas membaca iklan berkenaan di laman FB yang menggunakan nama Wilayah Loan, Julai lalu.

Menurutnya, dia berhubung dengan individu terbabit memberitahu mahu meminjam RM70,000 namun diminta menjadi ahli terlebih dahulu sebelum urusan pinjaman diproses.

Saya masukkan RM900 dalam akaun mereka sebagai bayaran keahlian selepas bersetuju dengan syarat ditetapkan. Dua hari kemudian saya masukkan pula RM800 dalam akaun berbeza kononnya sebagai bayaran menghapuskan senarai hitam.

Mereka meminta bayaran RM2,597 sebagai proses stamping sebelum dokumen permohonan saya dihantar ke bahagian akaun dan diuruskan individu lain. Namun, individu itu meminta saya memasukkan RM4,000 lagi untuk yuran pemprosesan, katanya di Pusat Perkhidmatan Barisan Nasional (Pembela BN) Melaka, di sini, semalam.

Tidak cukup dengan itu, Rohayah memberitahu dia kemudian diminta memasukkan RM7,000 iaitu 10 peratus daripada jumlah pinjaman dimohon daripada syarikat terbabit.

Kerana tak sabar nak dapat wang dalam tempoh seminggu, saya hubungi mereka setiap hari untuk mengetahui perkembangan terkini permohonan yang disangka sedang diproses.

Tapi, setiap kali bertanya, saya pula diminta buat pelbagai lagi bayaran tambahan seperti wang perlindungan insurans. Bermula 7 hingga 17 Julai saya habiskan RM64,000 iaitu wang simpanan kami, katanya.

Menurut Rohayah, selepas lebih seminggu menunggu wang pinjaman tidak dimasukkan ke akaun mereka menyebabkan dia berasa ditipu lalu membuat laporan polis.

Katanya, akibat kejadian itu dia menjadi semakin tertekan kerana menghabiskan wang simpanan bagi membuat bayaran kepada syarikat terbabit, selain turut berhutang dengan saudara-mara.

Lebih menyedihkan apabila saya perlu menangguhkan pengajian anak kedua yang mendapat tawaran belajar di luar negara kerana semua wang simpanan habis digunakan, katanya.

Sementara itu, Pengarah Pembela BN Melaka Amir Hamzah Aziz berkata, pihaknya percaya individu terbabit ahli sindiket penipuan kerana nama syarikat terbabit tidak wujud atau didaftarkan selepas dibuat semakan.

Saya mohon pihak berkuasa menyegerakan siasatan kes ini supaya mangsa dapat keadilan sewajarnya. Kami juga akan membantu mangsa dengan menyediakan khidmat guaman, katanya. – Metro

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!