Home » Ibu Kongsi Tips Untuk Didik Anak Supaya Cemerlang Peperiksaan dan Berjaya Hafaz Quran,Allahuakhbar!
Inspirasi

Ibu Kongsi Tips Untuk Didik Anak Supaya Cemerlang Peperiksaan dan Berjaya Hafaz Quran,Allahuakhbar!

Bagi anda yang mempunyai anak di bangku sekolah, pasti akan faham betapa anda selalu mendoakan untuk anak-anak yang menduduki peperiksaan sama ada UPSR,PT3  atau pun SPM supaya mereka sukses.Cemerlangnya anak-anak dalam belajar di ukur berapa banyak jumlah A yang mereka dapat dalam peperiksaan akhir. Jika semuanya A, alangkah bahagianya orang tua. Namun ada juga anak yang cemerlang belajar tetapi akhlak dan agama semua ke laut hingga solat juga belum tentu penuh 5 waktu.

Namun bagi seorang pelajar ini yang di nobatkan sebagai pelajar cemerlang kerana punya keputusan peperiksaan yang bagus di samping ilmu agama yang kuat, ia telah membuka mata ramai pihak yang mula menganguminya. Mendapat keputsan 11 A+ dalam SPM dan berjaya hafaz 30 juzuk al-quran membuatkan adik Husna Mardhiyyah di nobatkan sebagai pelajar terbaik SPM tahun lalu.

 

Kata adik Husna Mardhiyyah,biasanya rutin hariannya sebelum belajar adalah dengan membaca al-quran terlebih dahulu.Ibunya juga Puan Dahliana Mohd Dagang telah sudi untuk berkongsi tips mendidik anak oleh kerana ramai yang minta nasihat dari beliau. Antaranya, sebelum berkahwin Puan Dahliana menyarankan agar bakal ibu ayah memasang niat untuk mendirikan rumah tangga bagi mendapat zuriat yang soleh dan solehah.

Ketika mengandung, beliau mengamalkan untuk banyak membaca al-quran termasuklah surah kegemaran iaitu surah Luqman,Yusuf dan Mariam. Ketika anak lahir,katanya selalulah berzikir dengan anak termasuklah membaca al-quran buat mereka.Jika tidak sempat,pasangkan alunan baca al-quran.Selain itu Puan Dahliana juga berpesan agar anak-anak di didik dengan ilmu agama sejak kecil termasuklah membeli CD dan buku agama buat mereka.

Dari segi pemakanan pula, beliau tidak memberikan anak-anak sumber makanan dari bahan syubhah dan kandungan makanan selalu di periksa.Anak-anak pula di hantar masuk ke sekolah agama.Anaknya Husna juga di minta untuk menjaga hubungan dengan Allah termasuklah dirinya dan juga suami. Selain itu beliau juga menyatakan ibu-ibu harus banyak berdoa pada Allah buat anak-anak kerana doa ibu tiada hijab.

Kerana Husna cemerlang dalam SPM dan sebagai penghafaz Al-quran,beliau telah mendapat anugerah Ulul Albab iaitu anugerah khas untuk keseluruhan pelajar SPM di Terengganu.

 

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!